• Picasa

Column Spot op de Betuwe: Vleesbaasje

TIEL - Boer zoekt Vrouw is afgelopen en ik zit achter mijn pc om deze column te tikken. Het boerenprogramma is niet aan mij besteed. Ik kijk er met een half oog naar. Bertie komt bij mij niet over als een boerin. Volgens mij schuwt ze het boerenwerk. Ze lijkt me meer iemand die trots over haar grondbezit wandelt, maar er geen hand naar uit steekt. Ik zag hoe televisieboerin Bertie boerenkool of iets wat erop leek in een pan stampte. Onder de stromende kraan knipte ze de vacuüm verpakking van een rookworst open. Zo doen echte boeren dat niet, dacht ik. Mijn tantes, echte boerinnen, waren urenlang bezig om worst te maken met een molentje en met zorgvuldig uitgekookte darmen. Net als boer Jan dat doet. Hij liet ons op de beeldbuis zien hoe hij volgens traditie echte schapenworstjes in elkaar draait. Een ambachtelijke boer knipt geen zakjes open. Bertie zou ik willen aanraden om eens een paar kooklesjes te nemen bij Johan Augustinus van de gelijknamige slagerij in Tiel. Hij is Nederlands kampioen bij de jonge slagers. Met zijn collega Kristiaan probeert hij nu ook de Europese titel te veroveren. Johan staat bij die titelstrijd onder meer voor de opgave "een runderstomp uit te benen, te verdelen, te vliezen en te sorteren." Ga daar maar eens aan staan. Het lijkt me doodeng. Je zult maar uitschieten met je scherpe mes. Maar ik heb een blind vertrouwen in onze Johan, want hij is een uitgesproken vakman, van wie we nog veel kunnen leren. Uit onderzoek blijkt dat kinderen er soms geen flauw benul van hebben waar ons voedsel vandaan komt. Appels groeien aan de boom, maar waar groeien de knakworstjes, de hamburgers en de frikadellen? Als de gehaktballen in de toekomst uit een 3D printer rollen, zullen ze het misschien helemaal niet meer weten. Gelukkig laat Johan ons zien wat voor vlees we in de kuip hebben. Het liefst zou ik hem persoonlijk willen aanmoedigen bij zijn Europese titelstrijd. Flipje, het fruitbaasje van Tiel, kennen we allemaal. Nederlands kampioen Johan Augustinus is voor mij het vleesbaasje van Tiel. Hij is de koning van de barbecue, de rookworst, het braadstuk, de rollade, de grillschotel, de soepterrine en de hartige taart. Koning Augustinus. Wat zeg ik? Keizer Augustinus!

Jan Beijer

(jbeijer@upcmail.nl)