Zorgboerderij Hoog-Broek brengt op traditionele wijze 'varken op de ladder'

LIENDEN November is van oudsher de slachtmaand waarop een varken op de ladder werd gebracht. In deze traditie wordt op zaterdag 28 november van 10.00 tot 12.00 uur op Zorgboerderij Hoog-Broek op traditionele wijze een varken op de ladder gebracht. Slager Jan van Doorn vertelt hoe alles in zijn werk gaat. Om 10.00 uur begint het 'vet prijzen'. Ook worden er oude streekgerechten zoals, kaantjes en balkenbrij verkocht. Het varken wordt verkocht en de opbrengst komt ten goede aan activiteiten voor de zorgboerderij.

In tegenstelling tot voorgaande keren zijn reeds om 10.00 uur alle vleessoorten verkrijgbaar.

Het slachten van een varken was een familie gebeuren, het was een onderdeel van het boerenleven. Na het slachten kwam het varken op de ladder en kwamen buren vet prijzen onder het genot van een borrel. De volgende dag werd het varken verwerkt tot hammen en worsten. Deze werden in de schoorsteen gehangen en zo gerookt. Ook werd er balkenbrij, hoofdkaas, kaantjes en leverworst gemaakt. Iedere streek had zijn eigen traditie met het toevoegen van kruiden. Recepten werden vaak mondeling overgedragen van ouder op kind, zo kreeg je dan de streekeigen smaak.

Zorgboerderij Hoog-Broek bevindt zich aan de Burg. Houtkoperweg 6, 4033 BK in Lienden. www.hoogbroek.nl