• Columnist Jan Beyer heeft zijn 200ste column voor de Stad Tiel geschreven.

    Raphael Drent

Botjes

Tiel had vorige week niet te klagen over landelijke publiciteit. Burgemeester Hans Beenakker ontving in het Ambtmanshuis de ene verslaggever na de andere om uit te leggen dat we last hebben van de Poolse arbeidsimmigranten. Ze worden opgepropt in de woonwijken. Met alle problemen van dien. Of je blij mag zijn met deze aandacht in de pers, waag ik te betwijfelen. Zo meldde een verslaggeefster van nrc.next, die zelf in Tiel op onderzoek was uitgegaan, dat de Polen voor een "rottig woninkje" aan de Kwelkade (de burgemeester woont daar ook) elke maand 2000 euro aan huur moeten ophoesten. Overlast is vervelend, maar uitbuiting lijkt me niet te tolereren. Daar heb ik de politiek nog steeds niet over gehoord.

De journalisten stonden ook in de rij om ons te informeren over de ontdekking op Medel van een graf vol prehistorische mensen met opgetrokken knieën. De archeologe van de gemeente Tiel vertelde "gigantisch trots" te zijn op deze "uitzonderlijke vondst", die dateert uit 3650 voor Christus. Hier was sprake van "de grootste opgraving van de afgelopen decennia", zo wist ze zeker.

Dat moet ik dan maar eens met eigen ogen zien, was mijn eerste reactie. Een vondst van een dergelijke importantie mag je niet aan je neus voorbij laten gaan, zeker niet als je geïnteresseerd bent in de geheimzinnige leefwereld van onze verre voorouders in de Betuwe. Het is eigenlijk ook onze vondst, want de gemeente Tiel draait op voor de gepeperde rekening van de onderzoekskosten. Ik dacht aan ons nieuwe cultureel centrum Zinder. Dat is de uitgelezen plek om die in de klei bewaarde botten, ten toon te stellen. Het zou voor Zinder, dat een lieve cent heeft gekost, bovendien een financiële oppepper kunnen zijn. Ik zag het al voor me. Mensen die daar in de rij staan voor de meest zinderende archeologische vondst van de afgelopen decennia. Vergeet het maar. We moeten helemaal naar het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Daar kun je de Tielse botjes tegen een toegangsprijs van 12,50 per persoon bewonderen. De burgers van Tiel en de regio liggen weer aan de achterste mem, om het eens op z'n Betuws te zeggen. Gemeenteraad, doe hier iets aan. Lijkt me een dankbaar klusje voor de Partij van de Burgers, die het nu voor het zeggen heeft. Het afgelopen weekend stond weer in het teken van "Tiel pakt uit." Uitpakken? We worden ingepakt. Erger nog, "de grootste opgraving van de afgelopen decennia" laten we ons zo maar afpakken.

Jan Beijer

(reageren; jbeijer@upcmail.nl)