Geen hoogvlieger

Maandagavond 13 november zo rond 19.00 uur. Het is buiten koud en druilerig. Ik ben laat thuis van mijn werk en zit aan tafel te eten. Op de achtergrond hoor ik de begintune van DWDD. Net als ik een hap van mijn hutspot wil nemen is het in één klap donker en stil. In de verte hoor ik alleen de wieken van de helikopters.

Het duurt even voor dat ik me realiseer dat de stroom is uitgevallen. Als in een reflex loop ik naar buiten. Buurman Daan staat ook in de deuropening. 'Bij jou ook de spanning eraf?'

Het duurt niet lang of we staan met de hele buurt buiten te kijken naar de lucht. Er is niet veel te zien, een paar flikkerende lampjes. Het geluid van de helikopters blijft langer dan normaal. 'Een hoogspanningskabel, hij heeft 'm geraakt, wedden?' Buurman Daan kijkt er boos bij.

Niet lang daarna horen we het gebliep van onze telefoons. Het nieuws verspreidt zich snel. Een Apache helikopter heeft een draad van de hoogspanningskabel geraakt. De hele regio zit zonder stroom.

Er ontstaat een felle discussie. De ene buur vindt dat Defensie moet kunnen oefenen, de andere is van mening dat ze dat dan maar in het buitenland moeten doen. Al snel gaat het over de aanvlieg- en landingsroutes van vliegveld Lelystad die over onze regio gepland staan. Ik leg de buren uit dat wij in de gemeenteraad die zorgen delen en gezamenlijk met andere gemeenten en de provincie optrekken om zoveel als mogelijk overlast en gevaar te vermijden. Dat geldt ook voor het onderzoek naar de omstandigheden, oorzaak en afhandeling van dit incident. We zullen het kritisch volgen.

Buurman Daan luistert met een half oor en blijft omhoog staren naar de flikkerende lichtjes. Hij mompelt in zichzelf 'Ik hoop dat de piloot in orde is, al is het geen hoogvlieger, dit gun je niemand'

Martin Overheul

PvdA Buren