• Tiel, 31 Augustus 2016
    Beeldvormingsavond over de nieuwe Omgevingswet onder leiding van Co Verdaas in de raadszaal.
    Copyrightvrij: Foto Jan Bouwhuis.

    Foto Jan Bouwhuis

Geluk

Hoe kunnen we dingen doen die inwoners gelukkiger maken? Met deze vraag ging een bus vol ambtenaren, raadsleden en de burgemeester op weg naar een congres in Schagen.

Er is veel dat zorgt voor geluk, zoals (vrijwilligers)werk of zinvolle dagbesteding, samenwerking in de buurt, goed contact met anderen, vertrouwen in de gemeente, geloof, sportmogelijkheden, trots op je woonplaats, tevredenheid met relaties en kwaliteit van je omgeving.

Werken aan geluk begint met luisteren. Daarom zijn wij erg blij met de wijkregisseurs. Zij zoeken de wijken op om een beter beeld te krijgen van wat er leeft, om u te betrekken bij uw wijk, en de dienstverlening vanuit de gemeente voor uw wijk beter te maken.

In Tiel zijn er heel veel mensen, scholen en organisaties die zorgen voor een beetje meer geluk. En daar zijn we trots op. Een recent voorbeeld: Studenten van het ROC lieten ouderen genieten door een zwemuitje.

De ChristenUnie heeft het 'Geluksbudget' voorgesteld. Het doel is om mensen die zich eenzaam voelen, gezondheidsproblemen hebben en weinig financiële armslag, door een kleine stimulans - een geluksbudget - meer plezier te laten hebben, en daardoor meer contact met hun omgeving. Mensen zijn bijvoorbeeld gaan vissen of fotograferen.

Veel chronisch zieken komen in een isolement terecht, waardoor ze meer medicijnen gaan gebruiken en meer therapieën volgen. Met een geluksbudget krijgen ze meer eigenwaarde en meer plezier in het leven. Met het geld kunnen deze mensen iets doen waar ze blij van worden. Er is gebleken dat dan zorgkosten dalen, en dat mensen zich beter gaan voelen.

Als werken niet meer kan, wat is dan het beste medicijn? Het geluksbudget is een stimulans om anders naar dingen te kijken en mensen hun passie te laten volgen.

Laten we samen blijven werken aan geluk.

Jolanda Stoeten-Flach

Raadslid ChristenUnie Tiel