• BDUmedia

Geul

Compliment voor minister Cora van Nieuwenhuizen. Zij was maandag persoonlijk naar Varik afgedaald om het volk aan te horen over het vraagstuk van de nevengeul. Moet die omstreden geul, die van Varik en Heesselt een eiland maakt, er komen of niet? Dat is nog een hele kluif voor de minister, die nu met eigen oren heeft gehoord wat die karakteristieke Betuwse dorpen ervan vinden.

Ik weet niet of ze nog even doorgereden is naar Tiel. Dan had ze kunnen zien hoe wonderschoon Tiel er momenteel bij ligt door het hoge water dat tegen de Waalkade aan klotst. De stad heeft van de rivier een prachtige boulevard gekregen. Bij deze aanblik, zou ze misschien gedacht hebben dat Tiel er altijd zo fotogeniek uit ziet en dat het gemeentebestuur de rivier bewust meer ruimte heeft gegeven. Ze zal wel niet weten dat er straks, als het water zakt, weer een lelijk parkeerterrein te voorschijn komt. Tiel tobt al tientallen jaren met de inrichting van dit terrein. Vorige week sprak ik in de trein een Tielenaar, die veertig jaar geleden al een informatiebijeenkomst over de herinrichting van de kade had bezocht. De kade die "het mooiste balkon van de hele provincie Gelderland" moest worden, zo werd toen al beloofd. En nu, een halve mensenleeftijd later? Er staat een friettent, een vreemdsoortig terras bovenop de dijk, er ligt asfalt, en er komen misschien betonnen trappen, die de rivier juist minder ruimte geven. Verder zijn de plannenmakers niet gekomen. Kasten vol kostbare ontwerpen heeft Tiel al aan dit gebied gespendeerd. Droevig, zei de man in de trein.

Ik vermoed dat Cora van Nieuwenhuizen hier niet van op de hoogte is. En dat is maar gelukkig ook. Wat hoe zou ze dan tegen Tiel aankijken? Tiel, dat zelf langs de Waal zo weinig van elkaar heeft gekregen, bemoeit zich als lid van een stuurgroep wel met de nevengeul van Varik en Heesselt en is daar ook nog eens voorstander van. Veel inwoners van die dorpen zijn daar behoorlijk pissig over. Ze hadden meer steun verwacht van hun buurgemeente die zonder de eigen gemeenteraad te raadplegen achter de provincie, eveneens voorstander, is aangehold. De partijen in de raad die in de verkiezingstijd opscheppen over hun prestaties, lieten het allemaal gebeuren. De minister moet nu beslissen. Komt de hoogwatergeul er wel of niet? Varik of vaar jij? Als het niet doorgaat, zullen ze in Varik en Heesselt een lange neus naar Tiel maken. Want wie een geul graaft voor een ander, valt er zelf in.

Jan Beijer

(reageren: jbeijer@upcmail.nl)