• Columnist Jan Beyer heeft zijn 200ste column voor de Stad Tiel geschreven.

    Raphael Drent

Onderzoek

Weet u het nog? Dat verhaal van die Tielse vrouw, die op de Markt in Tiel een winkeldief achterna ging en probeerde de gestolen jassen uit zijn armen te trekken. Ze kwam daarbij zo lelijk ten val, dat ze nog steeds niet genezen is van het letsel aan haar schouder. O, wat was de politie trots op haar. Ze werd geprezen als een "superheldin." Maar diezelfde politie heeft helaas niets concreets voor deze heldin kunnen doen. De dader is nog zo vrij als een vogeltje in de lucht. De speurneuzen zitten nu, drie maanden later, nog altijd met de handen in het haar.

Hoe dat kan? "De zaak zit muurvast", zo meldt de politie op Facebook. En ik vraag me af hoe dat dan weer kan. Je zou toch mogen verwachten dat de politie juist in deze zaak, die zoveel impact heeft in de Tielse samenleving, hemel en aarde zou bewegen om de dader in de kraag te grijpen. Ik kan niet beoordelen hoe de politie te werk is gegaan, maar de twijfel begint danig aan mij te knagen. Deze zaak zal toch niet bij het politiebureau op de plank terecht gekomen zijn?, vraag ik me ongerust af. Op de plank met de onderzoeken waar wegens gebrek aan capaciteit niets meer aan gedaan wordt. De plank met zaken die "onvoldoende opsporingsindicatie" hebben, zoals het in politievaktaal heet. Zaken die eigenlijk de prullenbak ingaan en waar je nooit meer iets van hoort. Landelijk zijn dat er maar liefst 16.498, zo konden we vorige maand in de krant lezen. Je moet dat getal een paar keer heel goed lezen om het te geloven. "Je zult maar slachtoffer zijn, het is schrijnend als we een onderzoek moeten stoppen," zei de politie er zelf over. Willem Gradisen, de attente burgemeester van Mook en Middelaar en oud-wethouder van Tiel, kon het ook niet geloven. In een videofilmpje van RegioTV noemde hij het een schande dat de politiek dit capaciteitsprobleem, dat zich al jaren voortsleept, niet weet op te lossen. Volkomen terecht dat een burgemeester als hoofd van de politie zo reageert. Dat zouden meer burgemeesters moeten doen. Over enkele dagen stappen we het nieuwe jaar in. Gelukkig Nieuwjaar. De beste wensen. Vooral voor onze ongelukkige superheldin. Ik hoop dat deze column een beetje helpt om dat muurvaste politie-onderzoek los te peuteren. Meer kan ik er niet aan doen.

En ik hoop met Willem Gradisen dat er geen enkel onderzoek meer op de plank blijft liggen in het nieuwe jaar. Of dat lukt? Ik heb er een hard hoofd in. Want er lopen er nog steeds heel wat politici rond met een plank voor de kop.

Jan Beijer

(reageren: jbeijer@upcmail.nl)