Columns

Columnist:

Spot op de Betuwe

Klimop

Met z'n drieën staan ze al bijna tien jaar op een houten vlonder aan het Hoogeinde in Tiel. Drie kruipende baby's met koppen, die geïnspireerd zijn op de vriendjes van Flipje: Olifant Flapoor, Muis Piep en Bertje Big. Ze staan daar nogal wankel want die vlonder is zo rot als een mispel.

Columnist:

Spot op de Betuwe

Spaans

Je moet doen waar je goed in bent, is mij altijd voorgehouden. Waar ik goed in ben? Misschien in stukjes schrijven. Toch ligt mijn sterkste kant daar niet. Mijn knapste prestatie lever ik tijdens het Sinterklaasfeest bij ons thuis.

Columnist:

Spot op de Betuwe

Bokje

"Miens, leg nie te mauwe", hoorde ik onlangs in een supermarkt een man geïrriteerd tegen zijn wederhelft zeggen. Mauwe. Ik vind het een schitterend woord. Een pareltje van het Betuws dialect. Wauwele is ook zo'n woord. "Miens, leg nie te wauwele".

Columnist:

Spot op de Betuwe

Kuil

Wat ben ik toch bevoorrecht. De onderwerpen voor mijn column krijg ik hier in het Rivierenland op een presenteerblaadje aangereikt. Hofleverancier in dit opzicht is de vuilnisophaler Avri, die er steeds maar weer in slaagt om zichzelf negatief in het nieuws te manoeuvreren.

Columnist:

Spot op de Betuwe

Op de foto

Volgens statistisch onderzoek is het niet best gesteld met de huwelijkstrouw. Echtparen die een heel leven bij elkaar blijven, worden steeds zeldzamer. In de Betuwe is dat even anders. In gemeenten als Tiel en Buren ligt het aantal echtscheidingen flink onder het landelijk gemiddelde.

Columnist:

Spot op de Betuwe

Mercedes

In de lift van het hotel in Belgrado, waar we vorig jaar een weekje logeerden, hing een poster met een foto van een glanzende Mercedes.

Columnist:

Spot op de Betuwe

Groei

De fusiegemeente West Betuwe is straks de grootste gemeente van het Rivierenland. Ongeveer 50.000 inwoners telt deze samensmelting van Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal. Dat zijn er circa 8000 meer dan in Tiel.

Columnist:

Spot op de Betuwe

Traditie

Met weemoed denk ik terug aan Beste (of Dolle) Maandag, jarenlang de hoogtijdag van de Tielse najaarskermis. De hele binnenstad ademde dan de sfeer van de kermis, de stad rook ernaar. Het was een echt Betuws feest. Uit de omliggende dorpen stroomden de kermisgangers toe. Op de fiets.

Columnist:

Spot op de Betuwe

Jassen

De kleine criminaliteit is een dankbaar gespreksonderwerp op verjaardagen. Heb je het al gehoord? Dit en dat is daar en daar gebeurd. Als er een winkeldiefstal "aan de praat te pas kwam" veerde ik van mijn stoel op, ook al gaat dat tegenwoordig niet meer zo vlot met die kunstheup.

Pagina's