Veilig financieel ouder worden

18-04-2017, 14:00 | Lezersnieuws |

Datum:

maandag 24 april 2017, 15:30 tot 17:00

Locatie:

Stationsstraat 4, Tiel
Rabobankl West Betuwe
Tiel

Wilt u als oudere ook zo lang mogelijk financieel zelfstandig blijven? Op 24 april organiseert Mozaïek welzijnsdiensten in samenwerking met de Rabobank West-Betuwe, Veilig Thuis Gelderland-Zuid en Aitton notarissen een voorlichtingsbijeenkomst over dit onderwerp.

De bijeenkomst is bedoeld voor ouderen, hun familie/mantelzorgers en andere belangstellenden. Deze vindt plaats op maandag 24 april, van 15.30 tot 17.00 uur bij de Rabobank aan de Stationsstraat in Tiel. De koffie en thee staan voor u klaar. U dient zich hiervoor wel van tevoren aan te melden bij Mozaïek welzijnsdiensten, telnr. 0344-611566 of via de mail info@mozaiekwelzijn.nl

Medewerkers van de Rabobank zullen u adviseren over veilig bankieren, het veilig verrichten van betalingen en de service die de banken hiervoor bieden. Aitton notarissen zal u informeren over wat u notarieel zou kunnen regelen op dit gebied via bijvoorbeeld het levenstestament.

Vanuit Veilig Thuis - Gelderland Zuid zal informatie gegeven worden over hun ervaringen rondom financieel misbruik bij ouderen.

Ouderen kunnen op allerlei manieren slachtoffer worden van financieel misbruik. Bijvoorbeeld als een bekende een paar boodschappen doet voor zichzelf met de pinpas van de buurvrouw voor wie hij zorgt. Of een familielid die een oudere bezoekt en geld uit de portemonnee haalt op een onbewaakt ogenblik. Of zelfs iemand die druk uitoefent op een oudere om in het testament opgenomen te worden. De campagne is bedoeld om financieel misbruik van ouderen uit de taboesfeer te krijgen. Zodat het beter kan worden voorkomen of het zo snel mogelijk te herkennen en te stoppen is. Of om het in de woorden van staatsecretaris Van Rijn te zeggen : "Het gebeurt vaak dat ouderen slachtoffer worden van financieel misbruik in situaties waarin ze juist veel vertrouwen hebben in mensen die later de dader blijken te zijn. Daarom zien we veel schaamte en aarzeling bij ouderen om er melding van te maken. Ouderen zelf, familie, bankmedewerkers, zorgverleners, notarissen, omwonenden: samen moeten we om ouderen heen staan en hen beschermen. En weten wat we kunnen of moeten doen als we iets vermoeden. Als je een situatie niet vertrouwt, kun je zelf het gesprek aangaan of bijvoorbeeld Veilig Thuis bellen voor hulp of advies."