• Slager van Doorn

    Hoog-Broek

Zorgboerderij Hoog-Broek brengt op traditionele wijze 'varken op de ladder'

06-10-2016, 10:20 | Lezersnieuws |

Datum:

zaterdag 15 oktober 2016, 10:00 tot 12:00

Locatie:

Burg. Houtkoperweg 6, Lienden
St. Zorgboerderij Hoog-Broek
Lienden

Nachten worden kouder……...tijd om uw diepvries weer te vullen met lekker varkensvlees.

Zaterdag 15 oktober van 10.00 tot 12.00 uur wordt op Zorgboerderij Hoog-Broek op traditionele wijze een varken op de ladder gebracht. Slager Jan van Doorn vertelt hoe alles in zijn werk gaat. Om 10.00 uur begint het 'vet prijzen'. Ook worden er oude streekgerechten zoals, kaantjes en balkenbrij verkocht.

In tegenstelling tot voorgaande keren zijn reeds om 10.00 uur alle vleessoorten verkrijgbaar.

Het slachten van een varken was een familie gebeuren. Het was een onderdeel van het boerenleven. Na het slachten kwam het varken op de ladder en kwamen buren vet prijzen onder het genot van een borrel. De volgende dag werd het varken verwerkt tot hammen en worsten. Deze werden in de schoorsteen gehangen en zo gerookt. Ook werd er balkenbrij, hoofdkaas, kaantjes en leverworst gemaakt. Iedere streek had zijn eigen traditie met het toevoegen van kruiden. Recepten werden vaak mondeling overgedragen van ouder op kind, zo kreeg je dan de streekeigen smaak.

Het varken wordt verkocht en de opbrengst komt ten goede aan activiteiten voor de zorgboerderij. Dit jaar willen we het gebruiken voor de keuken op het dakterras. Deze keuken is bedoeld voor jongeren die graag het horecavak willen leren en waarbij dit niet lukt in regulier onderwijs. Helpt u mee om deze jongeren een plek te geven in de maatschappij?