• Krista Vermeulen (l) en Monique van Haaren initiatiefnemers van de actie buurt AED Vogelwikke

    eigen foto

Actie buurt AED voor Vogelwikke en omliggende straten Passewaaij

16-11-2018, 10:16 | Lezersnieuws | Monique

 

Je staat er niet bij stil, maar het kan ons echt allemaal overkomen. Elke week worden 300 Nederlanders buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Vorig jaar gebeurde dat in de straat waar Krista Vermeulen en Monique van Haaren wonen. Reden om een crowdfundingactie te starten om in dit gedeelte van Passewaaij een openbaar toegankelijke AED te krijgen. Meedoen? Ga naar: www.buurtaed.nl/project/buurtaed-voor-vogelwikke-4007-tiel


In gevallen van hartstilstand nemen de overlevingskansen van het slachtoffer sterk toe wanneer er binnen 6 minuten gereanimeerd en gedefibrilleerd wordt. De aanrijtijd van een ambulance is vaak langer en dus is het belangrijk dat er vanuit de directe omgeving in de eerste 6 minuten hulp geboden wordt.
“Vorig jaar oktober gebeurde het bij ons in de straat”, zo vertelt Krista Vermeulen, initiatiefneemster van deze crowdfundingactie. “Gelukkig was daar een buurman die adequaat reageerde en kon reanimeren en is het allemaal goed afgelopen. Voor mij reden om samen met een paar dames uit de straat een hartreanimatiecursus te gaan volgen. Sindsdien ben ik bij HartslagNu aangemeld als burgerhulpverlener. Dit jaar ging ik samen met Monique van Haaren op herhalingscursus. Wij verbaasden ons erover dat in ons gedeelte van Passewaaij geen openbaar toegankelijke AED voorhanden is. We horen veel dat we dan toch gebruik kunnen maken van de AED van het Eksternest of ’s Heerenloo. Deze zijn echter niet openbaar, niet ’s nachts toegankelijk en daardoor niet bekend bij 112. Bij een melding zal er dus nooit een burgerhulpverlener richting deze AED’s gestuurd worden. In geval van een hartstilstand op bijvoorbeeld de Haagwinde moeten we eerst ruim 400 meter heen naar de Albert Heijn om de AED op te halen en vervolgens diezelfde afstand terug.  Je verliest zo kostbare minuten. Minuten die in dat geval letterlijk het verschil kunnen betekenen tussen leven en dood. Dat moet anders vonden wij. Vandaar dat Monique en ik de handen ineen hebben geslagen en zijn gaan kijken wat mogelijk is. Zo kwamen we bij deze buurtactie uit. ”
Dergelijke buurtacties worden ondersteund door De Hartstichting en Philips. De Hartstichting ondersteunt de informatie- en online actie; Philips doneert ruim duizend euro. Het resterende bedrag moet binnen een maand door de buurt verzameld zijn. Ondertussen is er voor wat betreft de informatie een van deur-tot-deur actie geweest en is er druk geflyerd. We zijn al een heel eind maar er is meer nodig. En hoewel het apparaat straks op de Vogelwikke komt te hangen ondersteunt het ook straten in de direct omliggende omgeving  waaronder de Haagwinde, Zonnedauw, Pimpernel, Ranonkel, Ganzerik en Ereprijs. Een oproep daarom aan alle bewoners van deze straten om te doneren. Elke euro telt hierbij. En doneer je liever anoniem? Ook dat is mogelijk. Ga naar: www.buurtaed.nl/project/buurtaed-voor-vogelwikke-4007-tiel Want laten we eerlijk zijn; als het jou overkomt dan wil je toch ook dat er een AED in de buurt is?