• Lezing consuminderen 19 feb.

    Willem van de Til

Consuminderen opnieuw in belangstelling

21-02-2018, 15:06 | Lezersnieuws | Elly

Het kopen van spullen staat in Nederland op één wat betreft de impact op milieuvervuiling, becijfert Babette Porcelijn in haar recente boek ‘De verborgen impact’. Willen we de milieudruk verminderen dan is minder spullen kopen dus het meest effectief. Ruilkring LETS Tiel faciliteert dat al zeventien jaar door spullen te laten circuleren. Om haar zeventiende verjaardag te vieren, organiseerde de ruilkring op 19 februari een lezing die gehouden werd door Hanneke van Veen, landelijk bekend als een van de voorvechters van consuminderen. In een goed gevuld Inloophuis sprak Van Veen over de opkomst van deeleconomie en de roep om ontspullen van opruimgoeroes als Marie Kondo.

Het echtpaar Hanneke van Veen en Rob van Eeden werd 25 jaar geleden bekend door de uitgave van de Vrekkenkrant, vakblad voor de zuinige kant van Nederland, die een eenvoudige en sobere levenswijze wilde promoten op een luchtige, humoristische, niet-moraliserende manier. Al vrij snel werd dit omschreven als consuminderen. Naast artikelen over zuinig leven en verstandig omgaan met geld en spullen, bevatte de Vrekkenkrant veel bezuinigingstips die de lezers instuurden.

Nu leven we weer in een tijd van overconsumptie. De roep om ontspullen, delen en minder, minder klinkt steeds luider bij jong en oud. Hanneke van Veen ging in haar lezing in op de impact van onze levensstijl op het milieu en de opwarming van de aarde.

De deelnemers van ruilkring LETS Tiel ruilen diensten en goederen zonder geld. Tijdens het kLETScafé laten ze zien wat ze te bieden hebben en praten bij. Meer informatie over LETS Tiel vindt u op www.letstiel.nl.

Lees hier meer over het boek van Babette Porcelijn: https://www.trouw.nl/groen/duurzame-100-een-beter-milieu-begint-bij-een-karrevracht-aan-cijfers~ab5ef6e