• Uit het filmpje

    eigen

De doorsnee Tielenaar over Molukkers

29-07-2016, 23:20 | Lezersnieuws | Bernard

65 jaar geleden kwamen grote groepen molukkers, militairen in dienst van de nederlandse overheid, door een besluit van de rechter naar Nederland. Zij werden her en der in het land in molukse kampen gehuisvest.

Begin jaren vijftig kwamen ook molukkers in Tiel te wonen, in twee barakkenkampen voordat zij allemaal in 1961 naar de zogeheten molukse wijk verhuisden die door de nederlandse overheid speciaal voor huisvesting van de molukkers gebouwd werd met het oog op een permanente verblijf in Nederland.

Inmiddels kleurt de Tielse samenleving vele nationaliteiten en etnische groepen.

Nieuwsgierig naar onder meer de kennis van de doorsnee Tielenaar van de achtergronden en geschiedenis van molukkers nu zij 65 jaar in Nederland zijn, nam Tielenaar Vic Latumahina het initiatief om willekeurige stadsgenoten hierover te bevragen. Fotograaf-filmer Jan Bouwhuis gaf er zijn medewerking aan om met filmcamera met Vic op een zaterdagochtend de Tielse binnenstad in te gaan en Everina van Gameren werd bereid gevonden de straatinterviews te doen.

Het resultaat is te zien op een filmpje dat doorlopend vertoond zal worden tijdens de molukse expositie 'Tali Pusar'(navelstreng) vanaf 30 juli in het streekmuseum aan 't Plein in Tiel. Deze expositie wordt officieël geopend op vrijdagmiddag 5 augustus 15.30 uur en duurt tot 18 september.