ECHT CONTACT MAKEN

14-05-2019, 07:53 | Lezersnieuws | Rob

PERSBERICHT

 

CRDL brengt bewoners van Woon-zorgcentrum Westlede, zorgverleners en familie dichter bij elkaar

 

Op 22 mei introduceert Westlede een nieuw interactief zorginstrument

speciaal voor bewoners met dementie en niet-aangeboren

hersenletsel. Door middel van persoonlijke aandacht en lichamelijke aanraking

creëert de CRDL (Cradle) een nieuwe, gelijkwaardige vorm van interactie tussen bewoners van de instelling en hun naasten. Sante Partners heeft de CRDL aangeschaft met dank aan de financiële middelen die “ Waardigheid en Trots” ter beschikking heeft gesteld.

 

Rob Alkemade van woon-zorgcentrum Westlede: “We hebben gekozen voor de CRDL omdat het goed aansluit bij individuele, belevingsgerichte zorg voor onze bewoners. De CRDL is een prachtige uitvinding en aanwinst in de zorg voor mensen met dementie. Het is heel ontroerend om te zien wat aanraking bij mensen teweegbrengt. De CRDL is voor onze

zorgmedewerkers, maar ook voor mantelzorgers, partners en familieleden.”

 

Drempelverlagend

De ontwerpers van de CRDL, Dennis Schuivens en Jack Chen, zijn blij dat Woon-zorgcentrum Westlede het instrument inzet. Schuivens: “De zin van het leven is zorgen voor elkaar. Persoonlijke aandacht en wezenlijk contact zijn daarbij essentieel. De CRDL verlaagt de drempel tussen bewoners van zorginstellingen en hun naasten. Het instrument stimuleert contact op een speelse manier, zonder daarbij het cognitieve vermogen aan te spreken. We zijn blij dat Westlede daar de meerwaarde van inziet.”

 

Contact door aanraking

De CRDL is bedoeld voor mensen die moeite hebben met communicatie en sociale interactie.

Als twee mensen hun hand op het instrument leggen en elkaar aanraken, ontstaat een

gesloten circuit. Door vasthouden, strelen en trommelen horen gebruikers een variatie aan

geluiden, zoals een klaterend beekje, een trein of het ruisen van de zee. Dat roept herinneringen of emoties op die leiden tot onderlinge verbinding en contact. Zo ontstaat een nieuwe vorm van menselijke interactie. Een gesprek, ook als iemand de juiste woorden niet meer kan vinden.