• Wereldkampioen Richard van Zomeren

    huisfotograaf Weirijders Tiel

Richard van Zomeren pakt titel op Wereldkampioenschap BMX, Dorus Brink zilver

27-07-2017, 10:50 | Lezersnieuws | Johan Kusters

Afgelopen dinsdag werd in Rock Hill (Amerika) het Wereld Kampioenschap BMX verreden voor de categorie cruisers. Net als op het Europees Kampioenschap streden de rijders van de Tielse fietscrossclub de Weirijders weer uitstekend mee.

Zowel Jaymio Brink als Jimmy Jansen kwamen uit in de categorie cruisers van 13 en 14 jaar. Beide Weirijders stranden in de 1/8 finale.

Dorus Brink kwam uit in de klasse cruisers 35 tot en met 39 jaar. Vooraf was de regerend wereldkampioen torenhoog favoriet voor een podiumplaats. In beide kwalificatiemanches voor de finaleronden pakte hij zeer eenvoudig de ritoverwinning. Zowel de 1/8, 1/4 als in de 1/2 finale werd Dorus ook overtuigend 1e. In de finale had Dorus een goede start en pakte hij vanuit het hek direct een 2e plaats en streed hij gedurende het gehele rondje een verbeten strijd met zijn Colombiaanse concurrent. Tot op de finishlijn was het zeer spannend wie de overwinning en de bijbehorende WK-titel zou pakken. Uiteindelijk kwam Dorus een half wiel tekort en moest hij genoegen nemen met een 2e plaats en de bijhorende zilveren plak.

Richard van Zomeren (zie bijgevoegde foto) was vooraf ook één van de kanshebbers voor het eremetaal in zijn klasse cruisers 45 tot en met 49 jaar. Al het hele seizoen laat Richard zien dat hij in bloedvorm is hetgeen al in 2017 resulteerde in de titel Nederlands Kampioen en Europees Kampioen. Hij plaatste zich dan redelijk eenvoudig voor de finalerondes met 2 overwinningen in de kwalificatiemanches. In de 1/8 finale moest hij nog zijn Engelse concurrent Alan Hill voor zich dulden maar zowel in de 1/4 als de 1/2 finale pakte Richard vlekkeloos de overwinning. In de allesbeslissende finale kwam Richard als een komeet uit het starthek vandaan en stuurde hij als eerste de eerste bocht in. Uiteindelijk wist hij dit tot op de finishlijn vol te houden al kwam zijn Engelse en Amerikaanse concurrent op het laatste stuk nog spannend dichterbij. Richard van Zomeren pakt dus de titel Wereldkampioen bij de cruiserklasse 45 tot en met 49 jaar.

Later deze week komen nog in actie op het Wereldkampioenschap de Weirijders Jaymio Brink (boys 13 jaar), Jimmy Jansen (boys 14 jaar), Dorus Brink (Masters) en Ruby Huisman (Elite Women).