• de ondertekening van de overeenkomst is net achter de rug. Op de foto vlnr Pierre van de Schaaf, M. Melissen (wethouder), J. van der Meijden en C. Tydeman

    Jan Hogendoorn

Ter Navolgin

14-01-2018, 07:31 | Lezersnieuws | Jan Hogendoorn

Donderdag 11 januari 2018 werd tussen de gemeente Tiel en de Stichting Ter Navolging Tiel een nieuwe overeenkomst getekend betreffende het beheer van twee historische begraafplaatsen: Ter Navolging (1786) en de Joodse Begraafplaats (1827). Ten opzichte van de vorige overeenkomst is in de nieuwe sprake van een verbreding van de verantwoordelijkheden voor de stichting. De overeenkomst is aangegaan voor onbepaalde tijd.

De activiteiten van de stichting spitsen zich toe op het onderhoud van het groen en het conserveren, en waar nodig herstellen, van de soms eeuwen oude grafmonumenten. Daarnaast wordt er uitgebreid onderzoek gedaan naar de achtergronden van hen die op beide begraafplaatsen begraven liggen.

De resultaten van de activiteiten en de historie van beide begraafplaatsen is zichtbaar gemaakt in exposities in de zich daarop bevindende baarhuisjes.

Niet alleen plaatselijk maar ook landelijk scoort de stichting goed. Voor de tweede achtereenvolgende keer is de stichting genomineerd voor De Gouden Terebinth, de onderscheiding die wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich uitzonderlijk heeft ingezet voor het behoud van het funerair erfgoed.

In 2016 werd de stichting als beste vrijwilligersorganisatie benoemd en beloond met de Gouden Treurwilg. Deze siert nu het strooiveld op Ter Navolging.

In haar juryrapport over 206 & 2017, waarin de nominatie werd onderbouwd, wordt gesproken over 'een volwassen stichting die sterk geprofessionaliseerd is. De stichting slaagt er goed in vrijwilligers in te schakelen en door de brede activiteiten, professionele aanpak en enthousiasme heeft de stichting Terebinth goede hoop dat de basis voor Tiel in de toekomst gewaarborgd is.'

Zaterdag 3 februari a.s. zal bekend worden gemaakt wie uiteindelijk De Gouden Terebinth 2018 in de wacht sleept!