• 112 - Bel 112 als elke seconde telt

    Lizel Goedhart

Tips voor optimaal mobiel 112-bereik in Ophemert, Opijnen en Neerijnen

17-11-2015, 17:30 | Lezersnieuws | Geertje van Dongen

In Nederland is het goed geregeld met de mobiele bereikbaarheid van het alarmnummer 112. In meer dan 99% van de gevallen slaagt de noodoproep. Toch kunnen er altijd plaatsen zijn waar een oproep (tijdelijk) moeilijk tot stand komt.

Burgemeester L.H.M. van Ruijven - Van Leeuwen van gemeente Neerijnen: "De bereikbaarheid van het alarmnummer 1-1-2 is van levensbelang. Neem deze tips ter harte en zorg dat u altijd hulp in kunt schakelen."

5 tips wat u kunt doen als u 112 mobiel niet kunt bereiken

1. Probeer 112 te bereiken met een ander toestel, vast of mobiel.

2. Ga een paar meter verderop staan en probeer het opnieuw. Ook kunt u zich verplaatsen en in een andere richting gaan staan om het nog eens te proberen.

3. Houd het toestel hoog en laat de antenne vrij. De antenne zit meestal aan de onderkant van een smartphone.

4. Blijf proberen! Een mobiele telefoon maakt gebruik van radiosignalen. Het bereik van die signalen wordt door allerlei factoren beïnvloed. Bijvoorbeeld door obstakels zoals gebouwen, langsrijdende bussen en vrachtwagens of begroeiing.

5. Blijf bij een slachtoffer en vraag indien mogelijk aan omstanders om te helpen en 112 te bellen.

Wist u dat...

... u 112 kunt bellen óók als uw telefoon aangeeft dat u geen bereik heeft? ... Als uw eigen provider geen dekking biedt, nemen andere providers uw 112-oproep over?

... u 112 ook kunt bellen als u geen beltegoed heeft?

... u 112 kunt bellen tijdens een storing bij uw eigen provider? Andere aanbieders nemen uw 112-oproep dan over.

…112 ook tijdens een stroomstoring bereikbaar is? De landelijke alarmcentrale en de regionale meldkamers schakelen bij stroomuitval over op noodstroomvoorziening.

... buitenlandse netwerken uw 112-oproep overnemen in de grensgebieden? U komt dan terecht bij de Belgische of Duitse alarmcentrale. Zij verbinden u dan meteen door met de juiste meldkamer in Nederland.

... 112-oproepen altijd voorrang hebben op andere oproepen?