• Glasvezelkabel

    VVD Buren

VVD Buren reageert op het artikel in de Gelderlander van 15 september ‘Gemeenten twijfelen over breedband'

18-09-2018, 12:32 | Lezersnieuws | Irma

Is VVD Buren is een voorstander van glasvezel? Ja. 

Het regioplan breedband echter neemt de recente marktontwikkelingen niet mee. Het beantwoordt een vraag van 4 jaar geleden. Destijds waren er geen marktpartijen die glasvezel wilden aanleggen in het buitengebied en dus stelde de regio de vraag ‘kunnen wij dat zelf?’ De EU gaf vervolgens 2 jaar ontheffing van marktverstoring voor het vervangen van de koperdraadaansluitingen. 

De tijd haalt ons in

Sinds 4 jaar geleden is de telecommarkt veel veranderd en zal de komende tijd ook blijven veranderen. Overal om ons heen (Overijssel, Midden- en Zuid Gelderland, Noord-Brabant) zijn marktpartijen bezig met de aanleg of voorbereiding van glasvezel in het buitengebied. De tijd haalt ons in. Voor een zorgvuldige besluitvorming moeten we deze ontwikkelingen mee laten wegen. U mag van een goede volksvertegenwoordiger verwachten dat we kritisch blijven. 

Krijgt iedereen in het buitengebied glasvezel in het regioplan? Nee. 

Adressen in buitengebied met een coaxkabel worden niet aangesloten op glasvezel. Adressen in de kernen worden niet aangesloten. Van de in totaal 118.000 adressen in de regio worden er 12.500 aangesloten. Dat is ongeveer 10%. Toch zullen 100% van onze inwoners hiervoor garant staan. De VVD wil zorgvuldig omgaan met gemeenschapsgeld, omdat andere grote onderwerpen zoals de energietransitie erg veel geld gaan kosten. 

Is glasvezel gratis? Nee. 

Buren leent €10,71 miljoen om 2700 adressen aan te sluiten. Mensen die afnemen betalen daarnaast ongeveer €17,50 vastrecht p/m en een abonnement van €50 p/m. Of het de gemeente uiteindelijk niks kost, hangt af van hoeveel mensen daadwerkelijk een contract aangaan en hoe hoog de aanlegkosten worden.

Zijn dat er maar weinig of vallen de aanlegkosten tegen, dan blijft de gemeente Buren lange tijd garant staan voor deze lening. Hoeveel geld we precies gaan lenen is nog niet bekend, want de €45 miljoen (totale kosten regio) is een schatting. 

De VVD Buren roept op tot onderzoek

Kortom, de regio heeft het prima gedaan. Het is een grote prestatie om als eerste in Nederland ontheffing te krijgen van marktverstoring voor het vervangen van de koperdraadaansluitingen. We worden alleen ingehaald door de tijd. Er is nu immers een marktpartij die een aanbod doet om álle inwoners van de gemeente Buren aan te sluiten. Dus ook in de kernen, ook de coaxkabels in het buitengebied, ook de koperdraadaansluitingen. Bovendien heeft deze marktpartij de samenwerking gezocht met Glasnet Buren. De VVD Buren vindt het belangrijk om de samenwerking met onze eigen ondernemers te stimuleren. 

De VVD Buren roept op tot een onderzoek naar wat de marktpartij heeft neergelegd om een goede vergelijking te kunnen maken. Op 12 september jongstleden heeft de agendacommissie op verzoek van de raad van Buren besloten dat het onderwerp op 25 september van de agenda wordt gehaald om onderzoek te kunnen doen. De VVD Buren is blij met dit resultaat.