• Klompenpaden maken mooie doorsteekjes door boerenland

Werk mee aan Klompenpad Kerk Avezaath - Zoelen

12-10-2015, 11:30 | Lezersnieuws | Barbara Hine

Na de succesvolle paden in Lienden, Beusichem en Erichem is afgelopen maandag de ontwikkeling van een nieuw Klompenpad in Kerk Avezaath en Zoelen van start gegaan. Loopt u ook graag een blokje om in uw eigen omgeving en woont u in de omgeving van Kerk Avezaath of Zoelen? Wilt u zich ook graag eens inzetten voor het maken van een mooie route? Dan kunt u nog aansluiten bij de werkgroep van dit Klompenpad.

Klompenpaden in Gelderland

In Gelderland en Utrecht zijn inmiddels bijna 80 (op 16 oktober) Klompenpaden ontwikkeld door Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en Landschap Erfgoed Utrecht. Een Klompenpad is een cultuurhistorisch wandelpad door natuurgebieden, landgoederen en waar mogelijk dwars door het boerenland. Bij voorkeur door weilanden en langs akkers zodat de wandelaar ook dit landschap optimaal kan beleven. Voor de openstelling van hun grond ontvangen de agrariërs een vergoeding. Met het zichtbaar maken en herstellen van oude paden wordt een deel van de identiteit van het historische landschap hersteld. Deze combinatie van natuur en cultuurhistorie is niet alleen interessant voor recreanten maar ook voor de bewoners die op deze manier een stukje geschiedenis van hun eigen omgeving ontdekken.

Netwerk van Klompenpaden

Het nieuwe Klompenpad wordt het vierde Klompenpad in de gemeente Buren. Het nieuwe pad gaat onderdeel uitmaken van een netwerk aan Klompenpaden dat in de regio gerealiseerd wordt. Bestaande en in ontwikkeling zijnde routes worden via overstaproutes met elkaar verbonden.

Werkgroep

Er is inmiddels een werkgroep van bewoners uit Zoelen en Kerk Avezaath die zich willen inzetten om te komen tot een mooie route. De exacte locatie van de te ontwikkelen route staat nog niet vast. In de werkgroep is nog ruimte voor dorpsgenoten uit Zoelen of Kerk Avezaath die hier graag actief in willen zijn. Het gaat om taken als: benaderen van grondeigenaren over deelname in de route, teksten samenstellen voor folder en app, zoeken van beeldmateriaal, helpen bij de inrichting van het pad en het pad nalopen na opening. Wilt u onze groep komen versterken dan kunt u contact opnemen met Paul Kersten, secretaris van de Bewonersvereniging Kerk Avezaath via info@bewonersverenigingkerkavezaath.nl

De ontwikkeling van dit Klompenpad wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland, en de gemeente Buren. Kijk voor meer informatie op www.landschapsbeheergelderland.nl of www.klompenpaden.nl.