• Marjon Beijer

Fruitbomen

Mijn vingers jeuken om deze column te gaan schrijven. Ik wil u met dit stukje waarschuwen. Een goedbedoelde waarschuwing. Want als de plannen doorgaan, kunt u straks onaangenaam verrast worden in de Tielse binnenstad. U wilt op een terras net een slok van uw biertje nemen als u ontdekt, dat er een oorworm in het glas gerstenat aan het zwemmen is. U hebt uw blitse zomercreatie van Blijdesteijn voor het eerst aan en al winkelend ontdekt u dat er witte pluisjes, een soort schimmel, op uw nieuwe creatie is neergedaald. U loopt bepakt en bezakt over een pleintje om vervolgens getroffen te worden door een overrijpe appel, die van een hoogzwangere boom valt. En hoe komt die stekelige rups daar in uw handtasje terecht? En die zoemende bij op de appelpunt? Wees gewaarschuwd, beste lezers, dit onheil zou ons kunnen overkomen als er fruitbomen geplant worden in de Tielse binnenstad. Een clubje van de winkeliersvereniging Hart van Tiel werkt momenteel plannen uit om die bomen er neer te zetten. Om de binnenstad op te fleuren. Om fruitiger te kunnen winkelen. Het is geen nieuw idee. Het kwam ook al op de proppen bij de herinrichting van de winkelpromenade. In het voorjaar romantische bloesem in de stad en in de winter kerstverlichting in dezelfde bomen. Twee vliegen in een klap, zo meenden de voorstanders van dit plan. Het ging niet door, niet realistisch, niet uitvoerbaar.

Of het, nu Hart van Tiel het idee opnieuw gelanceerd heeft, wel gaat lukken? Ik betwijfel het. Vergeet niet dat de bladluis op de loer ligt. De luizen bivakkeren graag op zonnige hoogstammen. En voor je het in de gaten hebt, word je getroffen door de jeuk, tot in je ondergoed toe.

Zondag hield ik een kleine persoonlijke enquête in de binnenstad. Wie wil daar fruitbomen? Ik ontmoette maar één voorstander, een ondeugend kijkende man uit Tiel. "Dan kan ik straks lekker dichtbij appeltjes jatten", zo was zijn argumentatie. Verder was iedereen tegen. Het element jeuk speelde daarbij een belangrijke rol. Een vrouw uit IJzendoorn vertrouwde mij overigens toe dat ze daar ook last van heeft als er in de verste verte geen fruitboom te zien is. Ik geef toe: de ene jeuk is de andere niet.

Jan Beijer

(reageren: jbeijer@upcmail.nl)