• Michiel Bouwhuis

80.000 foto's Tielse fotograaf Bouwhuis ter inzage

TIEL Het Regionaal Archief Rivierenland (RAR) heeft afgelopen week de eerste 80.000 foto's uit het omvangrijke fotoarchief van vader en zoon Bouwhuis uit Tiel beschikbaar gesteld. Maandagavond werd deze rijke beeldcollectie officieel gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de Stichting Vrienden van het Regionaal Archief Rivierenland.

Enkele jaren geleden heeft Jan Bouwhuis het fotoarchief geschonken aan het RAR. Op de studiezaal van het archief in Tiel kan men nu grasduinen in foto's uit de jaren 1995 – 2015. Het bestand geeft een prachtig tijdsbeeld van kleine en grote gebeurtenissen in Tiel en omgeving.

De foto's zijn uit de jaren dat Jan begon met digitale fotografie. Er zitten echter ook oudere opnamen tussen vanaf 1945 die in 1995-2015 zijn gedigitaliseerd. Naast de digitale opnamen omvat het fotoarchief Bouwhuis nog zo'n 700.000 negatieven. De filmrolletjes uit de jaren 1950 – 1995 zijn onlangs in het speciale koude depot van het RAR geplaatst. De ontsluiting en eventuele digitalisering van dat bestand zal nog vele jaren vergen. Ook de opnamen die Jan in de toekomst maakt zullen worden overgedragen aan het RAR.

De foto's zijn alleen ter inzage op de studiezaal en niet op internet. Iedereen is welkom op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van 09.00 uur tot 16.30 uur in het RAR aan het J.S. de Jongplein 3 in Tiel.