• import
  • Orgeldag in de Lambertuskerk

    Jan Willem Keij

Nationale Orgeldag

BUREN Tijdens Nationale Monumentendag op zaterdag 14 september is de Sint Lambertuskerk in Buren voor publiek geopend. Maar dezelfde dag is het ook Nationale Orgeldag, wat minder bekend is bij het publiek.

In de kerk staan altijd permanent twee grote orgels, maar op die dag worden er nog eens 8 kleine pijporgels bij geplaatst, instrumenten die door amateur orgelbouwers zijn gemaakt. Deze amateurbouwers zijn allen lid van de Bouwgroep Orgels, onderdeel van de Vereniging Huismuziek.

De orgels zijn te bezichtigen, waarbij de bouwers zelf vertellen over de bouw en de techniek daarvan.

Publiek is vanaf 11.00 uur welkom in de kerk en mag desgewenst ook de kleine orgels bespelen. Vanaf 15.00 uur worden alle orgels bespeeld door de Arnhemse organist, Wim Roelfsema. Ongeveer 16.30 uur speelt hij een kort orgelconcert op het grote Bätz-Witte orgel.

Deze dag wordt gesponsord door de Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK), eigenaar van de monumentale Sint Lambertuskerk. De stichting viert het 45-jarig bestaan en organiseert in al haar kerken in Gelderland een concert als cadeau aan de plaatselijke gemeenschap.

De PC-BUREN als lokale afdeling van de SOGK heet iedereen welkom en de koffie of thee staat voor u klaar. De inloop en toegang zijn vrij tussen 11.00 en 17.00 uur.