Advent festival of lessons and carols in St. Maartenskerk

TIEL In het kader van de Serie 'Orgel-plus-concerten op de eerste donderdag van de maand' geeft het Tiels Vokaal Ensemble als opmaat voor Kerstmis 2015 samen met organist Jonathan Kooman een uitvoering van het Advent Festival of Lessons and Carols; dit keer op de tweede donderdag, 10 december, in de St.Maartenskerk van Tiel, aanvang 20.00 uur, toegang gratis. Het concert van 3 december vervalt.

Het festival of Lessons and Carols is een oude engelse traditie. In 1880 werd door Edward White-Benson (1829-1896), de latere aartsbisschop van Canterbury, op kerstavond voor het eerst een viering gehouden van negen lezingen (Lessons), afgewisseld met negen responsories of carols (liederen). Het verhaal wil dat een belangrijk doel van deze dienst was om de mannen uit de cafés te houden.

Door vele koren wordt het Festival her en der in Nederland als opmaat voor Kerstmis opgevoerd, in Tiel door het Tiels Vocaal Ensemble. Het koor voert muziek uit van o.a. Rutter, Chilcott, Lauridsen, Mendelssohn en Rachmaninov; het concert wordt geopend en afgesloten met koor- en samenzang. Na afloop wordt een uitgangscollecte gehouden; de deuren gaan open om 19.30 uur.