• Foto André van der Vlerk

Afbreken Teisterbantlaan kost 6 miljoen extra

TIEL De eventuele sloop van de 'onderwijsflat' aan de Teisterbantlaan drijft de kosten van de vernieuwbouwplannen van het Lingecollege op naar 23 miljoen euro.

Het afbreken en opnieuw opbouwen van de locatie Teisterbantlaan kost ruim vijf miljoen euro extra. Dat heeft de gemeente Tiel becijferd op verzoek van de gemeenteraad.

De raad houdt de sloopoptie nadrukkelijk open en wil deze afwegen tegen de goedkopere mogelijkheid om de Teisterbantlaan alleen op te knappen. De allereerste renovatieplannen van het Lingecollege, in 2014, gingen al uit van slopen, maar b en w vinden dit te prijzig.

De gemeenteraad houdt de grootschalige verbouwingsplannen van de Tielse scholengemeenschap komende maand definitief tegen het licht. Niet uitgesloten is dat de raad ervoor kiest om het kolossale pand aan de Teisterbantlaan neer te halen. Het geld hiervoor moet worden gereserveerd in de Perspectievennota die vlak voor het zomerreces wordt vastgesteld.

De plannen van het Lingecollege bestaan vooralsnog 'slechts' uit een opknapbeurt voor de locaties Teisterbantlaan en Heiligestraat, plus de oprichting van een nieuwe mavo aan de Tielerwaardlaan. De kosten hiervoor bedragen 17 miljoen euro. Aan de eventuele keuze om de Teisterbantlaan te slopen en opnieuw op te trekken, hangt een prijskaartje van 23 miljoen. Voor deze duurdere variant moet in de gemeentelijke begroting structureel drie ton ruimte extra worden gevonden.

Veiligheidsgevoel

Leerlingen ervaren de locatie Heiligestraat als een veiligere school dan de Teisterbantlaan, blijkt uit een onderzoek van het Lingecollege. De Heiligestraat wordt beoordeeld met een 8,2, de Teisterbantlaan kreeg van de scholieren een 7,3. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de politiek.

Met de nieuwe huisvesting wil het Lingecollege haar concurrentiepositie ten opzichte van andere middelbare scholen versterken. Ook het veiligheidsgevoel is hierop van invloed.

De raadscommissie Samenleving buigt zich woensdag 5 juni over de wenselijkheid om de locatie Teisterbantlaan te slopen en te herbouwen.