• Appeltjesdag Zoelen

Appeltjesdag Zoelen

ZOELEN De afdeling Hoogstamfruit Rivierenland (HSR) houdt zaterdag 13 oktober van 14.00- 17.30 uur een appeltjesdag in een historische hoogstamboomgaard van de Gulderling aan het Kattegat in Zoelen. De dag is bedoeld voor iedereen, die interesse heeft of wil krijgen in de fruitteelt en dan met name de manier waarop dat vroeger ging. Je had toen rassen, waarvan de namen tot de verbeelding spreken als Zoete bloemee, IJsbout, Zwijndrechtse wijnpeer, Notarisappel.

Wie zelf appel- of perenbomen in de tuin heeft en niet weer welke rassen het zijn kan wat vruchten meenemen en vergelijken met de uitgestalde collectie vruchten op de appeltjesdag. Of vraag het aan het team van deskundigen, die op die dag aanwezig zijn: Dirk van Ziel (fruitteler), Joke van den Ban (www.mappelle.nl), Sienis Geurts (www.betuwshoogstamfruit.nl), Jan Freriks (auteur/ leifruitspecialist), Erjan Valk (Biologische boomkwekerij Korneland).

Maar er is veel meer te doen. De bezoekers kunnen meedoen aan rondleidingen van 15.00-16.00 uur. Om zeker te zijn van deelname graag opgeven per e-mail: hoogstamfruit@vanl-tcw.nl. Kies dan uit de volgende rondleidingen en vergeet daarbij niet het aantal personen te vermelden. 1. Hoogstamfruitteelt met een wandeling naar de boomgaarden van Landgoed Soelen, 2. Aanleg van Leifruitbomen met een wandeling naar een nabijgelegen leibomenaanplant.

Ook is er een Appelmarkt waar de bezoekers onder andere de film "Portret van een tuin" over de eeuwenoude tuin van het landgoed Dordwijk kunnen bekijken, een imker demonstraties geeft, een fruitbomenexpert informatie geeft over het snoeien en onderhouden van fruitbomen en men fruitbomen kunt kopen bij een biologische fruitbomenkweker. Maar ook worden er appels, sap, stroop, likeur, cider en appelgebak aangeboden en is er een appel-kids hoek.

Parkeren kan achter het dorpshuis de Oude School in de Kerkstraat 10 of op de parkeerplaats van Landgoed Soelen aan de Achterstraat in Zoelen en loop van daaruit naar boomgaard de Gulderling aan het Kattegat.