• Jan Hoogendoorn

Armin van Buuren in Buren vrijdag in Verborgen Verleden

BUREN Begin januari zijn de opnamen voor het programma Verborgen Verleden in het plantsoen en de St. Lambertuskerk gemaakt. Hoofdpersoon in deze aflevering is Armin van Buuren. Hij wilde graag weten of zijn voorouders uit Buren komen. Ook wilde hij graag weten of dat hij familie is van de graaf van Buren, koning Willem-Alexander. Vrijdag 16 februari om 21.05 is op NPO 2 de uitzending van Verborgen Verleden waarin Buren een belangrijke rol speelt. Daarin krijgt hij antwoord op alle vragen en zelfs nog veel meer.

 

Dinsdag 20 februari is het precies 400 jaar geleden dat de zoon van Willem van Oranje en Anna van Egmond, gravin van Buren is overleden. Philips Willem is geboren op het Burense kasteel. Waarschijnlijk heeft dat te maken met het feit dat Willem van Oranje met zijn leger in Duitsland was. De moeder van Anna van Buren woonde nog op het kasteel en kon indien nodig hulp verlenen. Het leven van Philips Willem is niet bepaald over rozen gegaan. Op 13-jarige leeftijd is hij ontvoerd door Alva en heeft hij tussen 1567 en 1595 in gevangenschap in Spanje doorgebracht. Zijn vrijlating wilde niet zeggen dat hij naar Buren kon komen. Zijn halfbroer Maurits en de Staten-Generaal waren erg afwachtend en hielden de boot erg ver af. Philips Willem was Katholiek. Wat wilde hij, nu hij weer vrijgelaten was. De erfenis van Willem van Oranje was in feite in bezit genomen door Maurits, maar behoorde aan Philips Willem.

 

Dinsdag 20 februari wordt in de St. Lambertuskerk in Buren een bijeenkomst gehouden die geheel in het kader staat van Philips Willem. Er zal dan ook een biografie over hem gepresenteerd worden. De avond begint om 19.00 uur en is gratis toegankelijk voor iedereen.