• Neeltje van Triest

Asye Salmaz maakt haar entree

KERK-AVEZAATH Ayse Salmaz lanceert deze week de eerste druk van haar boek ''Liefde is geen warheid''. In de praktijk is het haar tweede boek, maar haar eerste was alleen geschreven voor een kleine kring dicht om haar heen. Hierin beschreef ze de band met haar moeder. Haar tweede boek is fictie met hier en daar wat verweven autobiografische stukjes.

Ayse Salmaz is Turkse van origine, in Tiel geboren en met 'een Hollandse jongen' getrouwd. Ze voelt zich in de Betuwe als een vis in het water. Maar ze is zich er wel duidelijk van bewust dat ze in twee culturen leeft.

Ayse: ,,Mijn eerste boek ging over mijn moeder, haar ziektebed en haar overlijden. Tien jaar na haar overlijden ben ik er mee begonnen, omdat er nog heel veel onverwerkt verdriet zat. Drie jaar daarna heb ik het in een kleine oplage laten drukken. Familieleden en vrienden kregen het te lezen, verder niemand.''

Maar Ayse had de smaak van het schrijven te pakken en besloot een fictie-verhaal te maken en in eigen beheer uit te brengen. Ze nam contact op met de nog niet zo lang overleden schrijfster Helen Vreeswijk. Die gaf haar alle medewerking en adviseerde Ayse om door te zetten.

Ayse: ,,het tweede boek is fictie. Hierin breng ik bijvoorbeeld vreemdgaan naar voren. Iets wat in mijn leven ondenkbaar is. Maar er zijn wel andere delen die terugkomen, zoals cultuurverschillen in een relatie en overlijden. Soms wel met een andere draai. Liefde is geen warheid is een mooi boek geworden. Het gaat over mensen die onze weg kruisen. Soms is er toeval om te laten inzien dat we het zo slecht niet hebben. Het zijn herkenbare punten.''

Ter voorbereiding hield ze de complete verhaallijn en de personages gestructureerd in een schrift bij. Ook bezocht ze Dordrecht, de stad waar het verhaal zich afspeelt. Ze proefde de sfeer en bezocht plaatsen om haar schrijven zo realistisch mogelijk neer te zetten. Al met al had ze een jaar nodig om haar boek ,,Liefde is geen warheid'' te maken en uit te brengen.

''Liefde is geen warheid'' van Ayse Salmaz kost 16,50 euro en ligt vanaf zaterdag 29 april bij Boekhandel Arentsen in Tiel en bij Actior in Beesd in de winkel. Daarna is het online te bestellen via www.aysesalmaz.nl.