• Jean Paul Opperman

Bericht van de bouwplaats: Geboren Tielse in haar element bij Bibliotheek Rivierenland

TIEL Ze werkt hele dagen bij de bibliotheek, maar doet amper iets met boeken. Vreemd? Helemaal niet, vindt Lisanne van Iterson. ,,De boekencollectie blijft altijd belangrijk, maar de bibliotheek is in de loop der jaren veranderd. We lenen niet alleen meer boeken uit, we zetten ook allerlei activiteiten op. Het bibliotheekgebouw zelf is een fijne en veilige plek om te leren. Straks, in het nieuwe pand in de Westluidense Poort, wordt dat nog veel beter. Er komen veel zitjes, werkplekken en cursusruimtes. Ik kijk er echt naar uit."

Lisanne van Iterson

Geboren te Tiel in 1984

Woont in Meteren

Afgestudeerd in HBO toerisme

Werkt als Programmaleider Sociaal Domein bij Bibliotheek Rivierenland

Lisanne is op en top Tielse. Deed havo op het Lingecollege. Daarna was ze 'even' weg om management en toerisme te studeren in Breda. Na haar studie keerde ze terug naar de Betuwe. ,,Tiel is een leuke stad waar veel activiteiten en evenementen zijn. En elke dag kan ik hier werken aan leuke projecten."

,,Als bibliotheek ontwikkelen we producten en diensten voor statushouders en vluchtelingen. En met het belastingseizoen in aantocht, bieden we ondersteuning bij het doen van de aangifte. We kijken per gemeente wat de behoefte is, nemen initiatief en zoeken samenwerking met andere partijen. In Tiel bijvoorbeeld met Mozaiëk Welzijnsdiensten, Dynamiek en de gemeente. We bieden inloopspreekuren Klik en Tik aan, waarin we mensen wegwijs maken in de wereld van de computer. Deze spreekuren organiseren we met behulp van ICT stagiaires van het ROC Rivor. Voor mensen die al wat meer gevorderd zijn in het werken met de computer, is er de cursus Digisterker. Die gaat over het aanvragen en werken met DigiD en de digitale overheid, waaronder het gemeenteloket.

Wat straks leuk wordt is de Grote DigitaalStrijd Rivierenland, een regionale competitie rond het thema laaggeletterdheid. Het doel is de aandacht te vestigen op deze nog veel voorkomende problematiek. Teams van onder andere bedrijven, maatschappelijke organisaties, scholieren en inwoners kunnen meedoen aan de voorrondes die in tien gemeenten worden gehouden. De finale willen we houden tijdens de officiële opening van de Westluidense Poort. De inschrijfgelden die de deelnemers betalen, worden besteed aan leerplekken en aan een speciale boekencollectie voor de doelgroep."

Maandelijkse rubriek

De realisatie van project Westluidense Poort, het toekomstige culturele hart van Tiel en de regio, is in volle gang. In aanloop naar de opening (najaar 2017), stellen bezoekers en gebruikers zich voor. Elke maand vertelt iemand over zijn/haar hobby, werk of passie. Muziek, dans, beeldende kunst, literatuur en cultuur, alles komt aan bod. Meer informatie: www.tiel.nl > Westluidense Poort.