• Jean Paul Opperman

Bericht van de Bouwplaats: 'Kunst en cultuur zijn van grote waarde'

TIEL Geregeld is Rudy van Amersvoort te vinden op de eerste verdieping van de bibliotheek. Niet om er te lezen, wat hij overigens graag doet, maar omdat je vanaf die plek een prachtig uitzicht hebt op de bouwput van het project Westluidense Poort.

Rudy van Amersvoort

Geboren: Djakarta, 1942

Woont in Tiel

Afgestudeerd als graficus/schilder

Laatste baan: directeur cultureel centrum Zaanstad

,,Ik heb het geluk dat ik op een paar honderd meter van de bouwlocatie woon. Het project heeft me altijd al gefascineerd. Ik ben begonnen met het fotograferen van de sloop van het voormalige gaskantoor. Dat vond ik zo interessant, dat ik daar prenten van ging maken. Vijftien van die prenten zijn enkele keren tentoongesteld, voor het laatst bij het Regionaal Archief Rivierenland."

Van Amersvoort werd geboren in voormalig Nederlands Indië, als zoon van een Nederlandse vader en Indonesische moeder. Pa, afkomstig uit Arnhem, was KNIL-militair en werd na het uitroepen van de Indonesische onafhankelijkheid met zijn gezin in 1950 naar Nederland gehaald. ,,Daar werden we opgevangen door de familie van mijn vader. Mijn jeugd bracht ik door in Arnhem. Na de middelbare school ging ik er ook naar de kunstacademie. Niet dat ons gezin zo artistiek was, maar ik had aanleg voor tekenen en mijn vader dacht dat tekenleraar wel een goed beroep voor me zou zijn. Ik werd tekenleraar, maar tegelijk had ik andere ambities. Al snel wist ik dat ik dat niet mijn hele leven wilde. Ik raakte maatschappelijk betrokken, interesseerde me voor politiek en ging sociale pedagogiek studeren. Na mijn opleiding werkte ik in het club- en buurthuiswerk dat in die tijd, halverwege de jaren 60, sterk in opkomst was. Eerst in Amsterdam, daarna in Den Haag tot ik begin jaren 80 een baan kon krijgen bij Stichting KreatieveVorming (SKV) in Tiel. We zijn toen hierheen verhuisd. Na SKV heb ik vijftien jaar in Zaanstad gewerkt, als directeur van een cultureel centrum. We zijn wel in Tiel blijven wonen, want je hebt hier veel voorzieningen, het is overzichtelijk en het ligt centraal. Terugblikkend constateer ik dat vooral de laatste 25 jaar de culturele voorzieningen sterk zijn verbeterd. Een van die ontwikkelingen is kunstenaarsvereniging Werkplek waar ik lid van ben, samen met zo'n vijftig kunstenaars uit de regio."

Kunst en cultuur zijn van grote waarde, vindt Van Amersvoort. ,,En dan vooral betaalbare kunsteducatie voor de jeugd. Jammer genoeg ziet de politiek er niet altijd voldoende het belang van in. Kinderen hebben er een leven lang profijt van. Niet dat iedereen een groot kunstenaar hoeft te worden. Maar door ermee bezig te zijn, leer je zelfstandig denken." Daarom is zijn wens voor de toekomst van de Westluidense poort: ,,De voorzieningen die er komen zijn uitstekend. Maar ik hoop dat er ook hart én budget is voor de mensen. Zonder docenten, muzikanten en kunstenaars red je het niet. Zij moeten het gaan doen."

Maandelijkse rubriek

De realisatie van project Westluidense Poort, het toekomstige culturele hart van Tiel en de regio, is in volle gang. In aanloop naar de opening (najaar 2017) stellen bezoekers en gebruikers zich voor. Elke maand vertelt iemand over zijn/haar hobby, werk of passie. Muziek, dans, beeldende kunst, literatuur en cultuur, alles komt aan bod.

Meer informatie: www.tiel.nl > Westluidense Poort