• Jean Paul Opperman

Bericht van de Bouwplaats: Project is een must voor de liefhebber van techniek

TIEL Als Jan Arisse ergens een hijskraan in actie ziet is hij verkocht en gaat hij kijken. Die liefde voor de heftechniek zit bij hem in de genen. Als kind van een kraanmachinist groeide hij op met de geur van diesel en de ratelende mechaniek. Het bouwproject Westluidense Poort mag dan ook op zijn warme belangstelling rekenen.

Jan Arisse

Geboren: te Arnhem in 1955

Woont in Maurik

Afgestudeerd als automonteur

Huidige functie: huismeester gemeente Tiel

,,Als je de techniek ziet die daar wordt gebruikt, besef je dat Nederland op dit gebied voorop loopt. De gigantische krachten die loskomen, het feit dat de voet van de veertig meter grote kraan dertien meter onder het maaiveld zit verankerd in beton, joh, het is kicken."

Automonteur, waarvoor hij is opgeleid, is hij nooit geworden. Beheer en onderhoud, dat is zijn job. Al 35 jaar, waarvan de laatste twintig bij de gemeente Tiel. ,,Ik ben huismeester bij meerdere panden en verleen service in de breedste zin van het woord. Van lampen vervangen tot klimaatbeheersingvraagstukken oplossen. Heel dankbaar werk. Eerder was ik in Museum Elisabeth Weeshuis in Culemborg actief terwijl ik ook bij kasteel Amerongen heb gewerkt."

Maar eigenlijk wilde hij doen wat zijn vader deed. ,,Die was draglinemachinist, inmiddels een uitstervend beroep. Alle vakanties hielp ik hem. Hij deed overal opdrachten, vooral gasleidingen door heel Nederland leggen in opdracht van de Gasunie. Wij gingen als gezin met hem mee. Dan woonden we in een salonwagen. Die klussen duurden weken, soms maanden. Hij heeft onder meer meegewerkt aan de aanleg van de snelweg E3, thans E17, in België. Een van zijn opdrachtgevers was aannemer Van Hattum en Blankenvoort. Die is nu ook aan het werk in Tiel. Grappig, ik heb zijn werkvergunning nog van dat bedrijf." Later stapte zijn vader over op de hijskraan. ,,Dat was vroeger stukken moeilijker dan nu. Neem alleen de arbeidsomstandigheden. Je zat op een panzadel, naast de motor. 's Zomers dreef je de cabine uit van de hitte, in de winter vroor je vast. Arbeidsinspectie was er niet."

Ondanks dat hij een ander beroep heeft gekozen, is Jan Arisse vrijwel dagelijks met hijskranen in de weer. Modelkranen wel te verstaan, die hij zelf minutieus nabouwt. En dat niet alleen. ,,Ik doe dit samen met een kameraad. We maken ook maquettes van de omgeving waarin een kraan wordt gebruikt. Het verveelt nooit."

Maandelijkse rubriek

De realisatie van project Westluidense Poort, het toekomstige culturele hart van Tiel en de regio, is in volle gang. In aanloop naar de opening (najaar 2017) stellen bezoekers en gebruikers zich voor. Elke maand vertelt iemand over zijn/haar hobby, werk of passie. Muziek, dans, beeldende kunst, literatuur en cultuur, alles komt aan bod.

Meer informatie: www.tiel.nl > Westluidense Poort