• Esther Coumans

Bewoners gehoord in discussie betaald parkeren

TIEL De gemeente gaat om de tafel met inwoners van de binnenstad om te praten over het verlengen van het betaald parkeren in de stad. De raad heeft in 2010 al besloten dat, na de opening van de nieuwe parkeergarage Westluidense Poort, het betaald parkeren verlengd wordt naar 22.00 uur in de avond. Nu de opening dichterbij komt, staat het voorstel opnieuw op de agenda.

door Charella Hulsbosch

De enige inspreker van de avond is Teus Verduin van de stichting Korenbeursplein. Hij gaat naar huis zonder toezegging, want wat de gemeente voor de horecagelegenheden in de binnenstad gaat doen, is nog niet duidelijk. Verduin: ,,Het is nu bijna drie jaar geleden dat de bouw van de parkeergarage is gestart. Op parkeerterrein Bleekveld missen ondernemers van het Korenbeursplein een groot deel van de parkeerplekken. Waar wordt dan wel geparkeerd? Op de Waalkade en bezoekers lopen vervolgens via de Waterpoort de stad in. Dan wordt het plein minder bezocht." De ondernemers van het Korenbeursplein hebben volgens Verduin nog even de tijd nodig om te herstellen van de tegenvallende omzet sinds de werkzaamheden van start zijn. Hij roept dan ook op het besluit nog even uit te stellen.

Toch gehoord

Enkele partijen in de commissie Ruimte vinden het besluit van de raad uit 2010 achterhaald, omdat er in de afgelopen jaren veel is veranderd. Arjen Sijpkes van het CDA wijst er vooral op dat de inwoners niet mogen opdraaien voor de kosten die gemaakt zijn voor de parkeergarage. ,,Het is een vervelend besluit. Het onderwerp leeft en krijgt veel aandacht van belanghebbenden, ondanks alle pluspunten van het project mogen de inwoners van de binnenstad hier niet de dupe van worden", zegt hij. En dat wordt de rode draad van de discussie. ,,Bewoners zijn belangrijk voor een leefbare binnenstad, daar moet een vorm van compensatie voor komen", voegt Robert van Galen van OD16 daar aan toe. In de krant van deze week gaf Gerard Volmer van de Tielse Binnenstad Vereniging al aan dat inwoners van de binnenstad zich niet gehoord voelen. Daar komt nu verandering in met een toezegging van wethouder Melissen om ernaar te streven met bewoners om de tafel te gaan, nog voor het voorstel op 22 februari in de raad komt.