Boekpresentatie 'Blootgelegd' in Zinder

TIEL Hoe doe je dat, verder leven als je zoon is verongelukt, als je in je eigen huis gewelddadig bent overvallen, bent gevlucht voor een politiek regime, of als je moeder is omgekomen bij een vliegtuigramp? In het boek Blootgelegd, dat 21 juni uitkomt bij Uitgeverij Blooming, vertellen dertig mensen hun aangrijpende verhaal. De boekpresentatie vindt donderdagavond 21 juni in Zinder plaats.

Met het boek Blootgelegd willen journalist Marijke Kolk en traumadeskundige Margriet Wentink bijdragen aan het meer bespreekbaar maken van psychisch trauma binnen onze samenleving. Margriet: ,,In het gunstigste geval is er direct na een schokkende gebeurtenis wel steun voor een slachtoffer. Maar wanneer er later klachten uit voortkomen zoals slapeloosheid, concentratieproblemen, stress en relatieproblemen, dan wordt helaas maar al te vaak het verband gemist met trauma. Het is nog steeds niet vanzelfsprekend dat de gevolgen van ingrijpende gebeurtenissen openlijk benoemd worden en dat kan anders."

Alle verhalen zijn opgetekend door studenten Journalistiek van de Hogeschool Utrecht. Tijdens het proces van interviewen en schrijven hebben Marijke Kolk (die twee dagen in de week lesgeeft op de School voor Journalistiek) en Margriet Wentink hen intensief begeleid.
Marijke: ,,Het is heel mooi om te zien met welke bevlogenheid de studenten zich voor dit project hebben ingezet. Zij stelden zich open in écht contact en dat heeft iets gedaan met zowel de student als de geïnterviewde. Een student verwoordde dit als volgt: ,,Ik ben niet alleen gegroeid als journalist, maar ook als mens."

De fotografie (portretten) is in handen van fotograaf Mascha Jansen, die eerder veel media-aandacht kreeg met haar fotoboek 'Love Child'.
In het boek Blootgelegd komen verschillende deskundigen aan het woord, onder wie psychiater Bram Bakker, rouwdeskundige Riet Fiddelaers-Jaspers, bijzonder hoogleraar en EMDR-specialist Ad de Jongh en emeritus- hoogleraar psychologie René Diekstra.

Psychiater Bram Bakker: 'Het advies om dingen te delen is het beste advies aan iedereen…dit boek levert hier een geweldige bijdrage aan.'