• Tiel 21-11-2015
    Rampenoefening brandweer Betuwespoorlijn,
    iov Stad Tiel.
    Foto Raphael Drent, Tiel.

    Raphael Drent

Brandweer Gelderland-Zuid oefent op Betuweroute

TIEL De brandweer van Gelderland-Zuid oefent zaterdag 21 november samen met Waterschap Rivierenland op de Betuweroute ter hoogte van Tiel. Voor de oefening wordt een incident met een trein met gevaarlijke stoffen geënsceneerd. In totaal nemen 64 brandweerlieden en acht medewerkers van het waterschap deel aan de twee identieke oefeningen die aanstaande zaterdag plaatsvinden.

Bij de oefening zijn manschappen, bevelvoerders, 25kV-ploegleden en officieren van dienst van drie brandweerclusters van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid betrokken: Buren-Culemborg, Neder-Betuwe/Tiel en Geldermalsen-Neerijnen-Lingewaal. Tijdens de oefening wordt opgeschaald tot het niveau 'zeer groot incident' en dat betekent dat de brandweer met vier tankautospuiten ter plaatse gaat. Naast de tankautospuiten zet de brandweer ook nog een schuimblusvoertuig en een redvoertuig in.

Goed voorbereid

De oefening is een zogenaamde eindoefening. Met deze oefening sluit de brandweer een reeks van basisoefeningen af. Met de eindoefening kan het geoefende zo realistisch mogelijk in de praktijk worden gebracht, zoals het koelen van een ketelwagon en het juist en veilig werken met de 25kV-tester. Met deze tester controleert de brandweer of de werkplek spanningsloos is. Uiteraard wordt tijdens de oefening ook aandacht besteed aan een goede en efficiënte samenwerking met andere diensten. Door te oefenen zijn de hulpverleners goed voorbereid voor het geval zich een incident voordoet op of nabij de Betuweroute.