• Team Arola voor hun racemonster

    Laurens Kraal
  • Team Arola voor hun racemonster

    Laurens Kraal

Brommobiel wordt racemonster

BEUSICHEM Al maanden zijn Jan Nout en Tonie de Leeuw aan het klussen aan een wel heel bijzonder voertuig. Van een invalidenwagen hebben zij een raceauto gemaakt. Voor de lol, maar ook om op 19, 20 en 21 juli de mindervalidenklasse te winnen op de Zwarte Cross.

,,Binnen 1 minuut was de inschrijving voor de race vol. Van de 80 aanmeldingen werden er uiteindelijk 40 geselecteerd, en wij zaten daarbij. Sindsdien zijn we elke woensdagavond aan het klussen tot in de late uurtjes."

Het plan was snel gesmeed, gezien er nog een brommobiel in de hoek stond. Tonie en Jan gingen op zoek naar een grotere motor en 'Team Arola' kon beginnen met klussen. ,,De motor is van een motorfiets en heeft 140 pk. De motorfiets zelf kon 300 km/u. De maximum snelheid van de brommobiel is onbekend, maar de Arola heeft de 100 km/u gehaald. Sneller is onverantwoord."

Sinds januari zijn Jan en Tonie aan het klussen in de garage bij Auto Nout en oefenen doen ze in de paardenbak bij de ouders van Tonie in Culemborg.

De jongens zijn zelfverzekerd: ,,We gaan de originaliteitsprijs winnen. Dan winnen we 500 euro waarmee we de gebruikte materiaal kunnen betalen: 10 blarenpleisters, 35 kratten bier, 20 slijpschijven en een oude motorfiets," grappen de mannen.

,,De Arola was van zichzelf al zwart en ik had zelf nog oranje verf liggen. Door die kleurencombinatie kwamen we op het idee om er een Jägermeisterarola van te maken." Veel creativiteit kunnen ze echter niet kwijt in de kleding: ,,Het is verplicht om tijdens de race brandwerende pakken en een helm te dragen. Veiligheid gaat immers voor."


De mindervalidenklasse is een racewedstrijd op het festival de Zwarte Cross in Lichtenvoorde. Deelnemers kunnen een handicap hebben, maar dat hoeft niet. Het gaat er vooral om dat het voertuig waarmee geracet wordt ook gebruikt kan worden als mindervalidenvoertuig. Dus voertuigen zoals een rolstoel, scootmobiel, 40 km/h autootje of een rollator. Zolang het maar voorzien is van de nodige pk's.