• Theo van Asch
  • Theo van Asch
  • Theo van Asch

Burenaar ontvangt bijzondere Chinese Award

BUREN In het oude centrum van Buren woont al meer dan 40 jaar Associate professor Theo van Asch. Theo is 74 jaar oud en was als aardwetenschapper, gespecialiseerd in aardverschuivingen, verbonden aan de Universiteit van Utrecht. Sinds 2006 is Theo met pensioen.

Al meer dan 8 jaar reist Theo twee keer per jaar voor een periode van 4 tot 5 weken naar de Chengdu in de Provincie Sichuan in China. Op uitnodiging van de Technische Universiteit aan Chengdu verzorgt Theo gastcolleges en begeleidt hij onderzoek van zijn Chinese collega's en promovendi aan de opleiding ingenieursgeologie. In 2008 is de Provincie Sichuan getroffen door een grote aardbeving, waarbij méér dan 70.000 slachtoffers zijn gevallen.

Het delen van zijn specialistische kennis op het gebied van aardverschuivingen, die werden veroorzaakt tijdens en na deze aardbeving, met zijn collega's in Chengdu is voor deze Chinese provincie van groot belang.

Deze bijzondere vorm van samenwerking en zijn inzet is in China niet onopgemerkt gebleven.

Vorige week is Theo, met zijn dochter Maartje en zoon Thijs op uitnodiging naar China afgereisd voor het in ontvangst nemen van een bijzondere en zeer prestigieuze prijs.

De Provincie Sichuan, een provincie van meer dan 90 miljoen inwoners en in grootte even groot als Frankrijk, reikt in bijzondere gevallen de TIANFU Friendship Award uit wetenschappers die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de wetenschappelijk en economische belangen van de Provincie.

Uit handen van de Gouverneur Generale van Chengdu en in het bijzijn van zijn twee kinderen is deze TIANFU Friendship Award tijdens een plechtigheid op 11 september aan Theo van Asch uitgereikt.