• Martin van Buren, president van de VS van 1837 tot 1841.

    Museum Buren en Oranje

Burgemeester Jan de Boer verzorgt lezing in De Pluk

GELDERMALSEN In de Pluk in Geldermalsen wordt donderdag 24 januari een lezing verzorgd over Martin van Buren. De spreker is burgemeester Jan de Boer. Hij is vorig jaar in Kinderhook geweest.

Martin van Buren was de achtste president van de Verenigde Staten. De eerste president van de VS die ook geboren was in de VS en tevens de eerste president van niet Britse komaf. Hij was ook de eerste president die Engels niet in zijn dagelijks gebruik bezigde. In Kinderhook stopte de ooievaar hem in 1782 op Sinterklaasavond in de wieg.

Van 1837 tot 1841 was hij president en woonde hij in het Witte Huis in Washington. Daar wordt steevast verteld dat in de grote ontvangsthal het wasgoed van de familie van Buren hing en dat de kippen daar rondliepen. De grote tuin rondom het Witte Huis was de groentetuin, die door mevrouw van Buren-van Buren onderhouden werd.

De dagelijkse zaken werden in het Nederlands besproken. Het gebeurde regelmatig dat staatsstukken in het Nederlands vertaald moesten worden om de president het allemaal te laten snappen. Hoewel Martin van Buren probeerde om herkozen te worden, lukte dat niet.

De Pluk, Rijksstraatweg 64, Geldermalsen, aanvang 20.00 uur.