'Chemie is niet eng'

TIEL Zoutproducent Niacet stelt zaterdag 26 september de deuren van het bedrijf open voor belangstellenden die een kijkje willen komen nemen.

André van der Vlerk

t @avandervlerk

Daarmee wil het bedrijf aan de Papesteeg laten zien hoe het een goede buur wil zijn voor omwonenden en welke voorzorgsmaatregelen er worden getroffen op het gebied van veiligheid.

Bezoekers kunnen onder meer de twee 25 meter hoge productietorens beklimmen vanwaar ze een interessant uitzicht krijgen op de procesinstallaties. Ook staan er diverse activiteiten op het programma. Niacet produceert jaarlijks meer dan vijftig miljoen kilo organische zouten die hun weg vinden naar de farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie.

Het open huis wordt van 10.00 tot 16.00 uur gehouden in het kader van de tweejaarlijkse Dag van de Chemie. Het evenement valt dit jaar samen met Nationale Burendag. Omwonenden stellen vaker dan eens hun negatieve beeld bij van een bedrijf als Niacet, zegt woordvoerder Sigrid Kingma. ,,Mensen denken: een chemische fabriek, dat zal wel eng zijn. Totdat ze erachter komen dat we zouten maken die worden gebruikt door bijvoorbeeld bakkerijen of die in nierdialysevloeistoffen of insulineproducten verwerkt zitten. Chemie blijkt dus niet eng te zijn." Onbekend maakt onbemind, die vlieger gaat volgens Kingma soms voor Niacet op. ,,Wij zijn actief in de business-to-business markt. Onze naam staat nergens op een etiket."

Het open huis is ook een campagnemiddel om aandacht te krijgen voor de relatief grote hoeveelheid vacatures in de technische en chemische sector. Hoogopgeleid personeel zoals procesoperators is lastig te vinden. Niacet leidt sollicitanten die al beschikken over een basisiopleiding hiervoor op. Daarbij trekt het Tielse bedrijf op samen met het ROC. Niacet neemt ook jaarlijks deel aan Girlsday, die het vak chemie populairder moet maken onder meisjes in de leeftijd van tien tot vijftien jaar.

Bij Niacet werken zo'n honderd mensen. Het bedrijf sponsort in Tiel volop sportverenigingen en evenementen zoals Appelpop en het Fruitcorso.