• Picasa

Column Spot op de Betuwe: Tijdgeest

TIEL - We hadden ooit een oogstfee, hofdames, fruitmeisjes en majorettes in Tiel. Al deze vrouwelijke charme is ons in de loop der jaren ontvallen. Het meest recent is de opheffing van de in rood, wit en blauwe pakjes geklede showgirls van de KTSM. Parmantige majorettes met smetteloos witte laarsjes. Het past allemaal niet meer in de huidige de tijd, zo wordt vaak beweerd. Of, zoals het bestuur van het muziekkorps het even parmantig zegt: de majorettes zijn ingehaald door de veranderende tijdgeest. Herkent u dat, de veranderende tijdgeest? Wat is er dan veranderd bij de meisjes en jonge vrouwen? Zitten ze liever achter de laptop of brengen ze hun vrije tijd liever twitterend door dan jonglerend met een baton voor de muziek uit te lopen? Ik weet het niet, het KTSM-bestuur kennelijk wel. Een baton is, zoals u begrepen zult hebben, de stok die de majorettes zo speels in hun hand laten ronddraaien.

Ik weet dat ook pas sinds kort. Altijd heb ik gedacht dat het een of andere Franse lekkernij was, bijvoorbeeld een kruidig koekje of een pittige droge worst uit de Elzas. De majorettes die nu voor de moeite bedankt zijn, mogen als troost hun baton houden om te bewaren in een tasje. Kunnen ze hun kinderen er later over vertellen. Mama was vroeger bij de majorettes. Kijk, met zo'n stokje zwaaide ze dan.

In mijn jonge jaren speelde ik dwarsfluit in een tamboer- en pijperkorps. Ik maakte hetzelfde mee als de majorettes. Het korps werd opgeheven. De boosdoener zal toen ook de veranderende tijdgeest zijn geweest. De fluit, die er door het intensieve gebruik al behoorlijk tweedehands uitzag, moesten we met het tasje inleveren. Alleen een paar door de tijd aangetaste fotootjes, die ik een schoenendoos bewaar, herinneren aan die tijd. In familieverband liet in die plaatjes wel eens zien. Kijk maar, ik was bij de pijpers, zei ik er dan een tikkeltje trots bij. Iedereen keek geïnteresseerd, niemand gniffelde. Niemand kreeg een blos op de wangen of schoot in een onderdrukte lach.

In deze tijd haal ik die foto's niet meer tevoorschijn. Ik neem het zekere voor het onzekere. Je kunt er nu maar beter niet over praten dat je pijper bent geweest. Zeker niet als er kinderen bij zijn. Ze zijn wijzer dan je denkt. Het zal die veranderende tijdsgeest wel weer zijn.

Jan Beijer

(jbeijer@upcmail.nl)