• Neeltje van Triest

Crowdfunding voor Cavalcade

BUREN Museum Buren en Oranje is het grootste museum van Nederland op het gebied van Oranje memorabilia en trekt jaarlijks duizenden bezoekers. En die zijn hard nodig, omdat het museum geen subsidiegelden ontvangt en geheel op eigen kracht draait. De onkosten aan de binnenzijde en de verwarmings- en elektriciteitskosten zijn voor rekening van het museum. Daardoor blijft er weinig geld over voor aankopen. Daarom is Museum Buren en Oranje een crowdfundingsactie gestart om de Burense cavalcade te behouden.

In het kasteel van Buren hing ooit een Cavalcade, een groot schilderij. Dat is bekend uit oude inventarissen. Prins Maurits neemt de belangrijkste plaats in. Direct naast hem rijdt Philips Willem en dan pas Frederik Hendrik. Het schilderij is ongetwijfeld geschilderd om de verzoening tussen Maurits en zijn halfbroer Philips Willem vast te leggen. In november 1608 vond de verzoening plaats op het Burens kasteel.

De huidige eigenaar van het schilderij wil graag dat het in het museum blijft hangen en heeft daarvoor een belangrijke schenking gedaan. Nu wil het museum via crowdfunding het ontbrekende bedrag bijeen zien te krijgen.

Iedere donatie komt via de 'Stichting voor de Kunst' bij het museum binnen. Als het streefbedrag niet volgestort wordt, gaat het geld automatisch terug naar de gevers.

Op de site van Museum Buren en Oranje kan men een film bekijken waarin de Cavalcade centraal staat. Info: info@museumburenenoranje.nl.