• archief BDUmedia

Cultuurbedrijf Tiel waakt voor al te hoge verwachtingen

TIEL Het wordt voor Cultuurbedrijf Tiel nog een hele kluif om jaarlijks 58.000 bezoekers naar voorstellingen in de Agnietenhof en cultuurgebouw Zinder te trekken.

 

Met die boodschap richtte Agnietenhof-directeur Ruud van Zuilen zich eerder deze maand tegen de VVD. Deze partij had een hoger streefcijfer willen zien in de prestatieafspraken die op papier staan met Cultuurbedrijf Tiel, de intern verzelfstandigde organisatie waarin vanaf 2018 de Agnietenhof, De Plantage en expositieruimte Het Klooster hun krachten bundelen.

VVD-raadslid Ans Duquesnoy-van den Heuvel wees erop dat de Agnietenhof alleen al in 2016 ruim 61.000 bezoekers trok. Een doel van minstens 60.000 bezoekers vond zij van meer ambitie getuigen, ook omdat de Agnietenhof een interne verbouwing achter de rug heeft en om die reden meer bezoekers zou moeten kunnen trekken.

Maar Van Zuilen vond het te "gewaagd" om de lat te hoog te leggen. De theaterdirecteur hield de raadscommissie Samenleving voor dat ten opzichte van het vorige convenant (55.000 bezoekers) al sprake is van een substantiële stijging. Ook met het oog op de komst van Zinder - "een nieuw en spannend gebouw" - vond hij het onverstandig om onrealistisch hoge ambities uit te spreken. De Agnietenhof draaide verder inderdaad een prima 2016, erkende hij, maar dat kalenderjaar werd gevolgd door een tegenvallend voorjaar van 2017.

,,Ik zou elke dag wel cabaretiers als Najib Amhali en Theo Maassen willen, want dan heb je elke dag een uitverkochte zaal. Maassen is al een paar jaar niet geweest en het is nog maar de vraag of zulke cabaretiers nog naar Tiel komen. Die gaan liever naar zalen met meer dan 1.200 toeschouwers, want hun voorstellingen raken toch wel uitverkocht. En ja, de verbouwing van de Agnietenhof wordt gewaardeerd, mensen komen eerder en blijven langer hangen, maar met jaarlijks 58.000 bezoekers in een stad van ruim 40.000 inwoners doe je het al heel goed."