• De Bataaf
  • De Bataaf

De Bataaf winnaar E-waste race in Rivierenland

TIEL Van 12 maart tot en met 6 april liep de E-waste Race in Rivierenland. Vijf basisscholen namen het tegen elkaar op om zoveel mogelijk kapot klein elektronisch afval (ook wel e-waste genoemd) in te zamelen. De winnaar is De Bataaf in Tiel geworden. Zij mogen nu op schoolreisje naar Nemo in Amsterdam.

Mensen mochten hun elektronisch afval, zoals stijltangen, haardrogers, dvd-spelers en dergelijke, aanmelden op www.ewasterace.nl. Op een vooraf afgesproken tijd werd het afval dan aan huis opgehaald door scholieren. Avri zorgde ervoor dat het elektronisch afval werd opgehaald bij de scholen. Op de website werden de scores tussen de scholen bijgehouden. De Bataaf zamelde (een record aantal van) 9438 apparaten in en is de winnaar. De kinderen spanden zich enorm in om tot dit resultaat te komen. Sommige kinderen konden van de zenuwen niet slapen de nacht voordat de winnaar bekend zou worden.

De E-waste race is leerzaam en draagt eraan bij dat schadelijke stoffen niet in het milieu terechtkomen zodat er minder grondstoffen uit de aarde hoeven te worden gehaald. Bovendien maakt de E-waste race recyclen leuk en gemakkelijk.

De scholen die meededen in Rivierenland waren R.K. Josefschool in Culemborg, De Bataaf in Tiel, Freule van Pallandtschool in Neerijnen, Blink in Culemborg en Kompas Kesteren in Kesteren.

De E-waste Race in deze regio is een initiatief van Avri en Weee Nederland.