De Klepper heeft het beste idee

Jeugdgemeenteraad beslist over vijf projecten

MAURIK Vijf scholen, vijf verschillende projecten. De Brede School uit Maurik, De Klepper uit Zoelmond, De Regenboog uit Ingen, De Eben Haëzerschool uit Lienden en De Kastanjepoort uit Erichem. Deze scholen hadden stuik voor stuk een leuk initiatief bedacht dat door de gemeente uitgevoerd kan worden. De winnaar krijgt een beperkt budget en mag een tripje naar de Tweede Kamer in Den Haag maken. De scholen stemden onderling wie werkelijk met het beste idee kwam en winnaar werd.

De leerlingen van de Brede School Maurik hadden als project bedacht dat ze een parkje willen creëren bij zorgcentrum De Valentijn. Een parkje waarin ook dieren rondlopen en waar ouderen en kinderen elkaar kunnen ontmoeten. Er zou dan ook een speeltoestel en een bankje in komen te staan. Ze hadden een fraaie maquette gemaakt met alle mogelijkheden die ze in hun hoofd hadden.

Het project van De Klepper bestond uit het plaatsen van een fontein met pomp in de vijver van het Jeroen Severs-plantsoen. De leerlingen wilden daarmee bereiken dat er een gezond klimaat in de vijver komt, zodat er minder vissen doodgaan. Maar ook dat deze ontmoetingsplek voor vissers en fietsers er gezelliger uit komt te zien. En ten derde dat deze belangrijke herdenkingsplaats voor Jeroen Severs nog mooier wordt.

De leerlingen van De Regenboog wilden graag een of meerdere disco's organiseren voor de kinderen uit de groepen 7 en 8. Als locatie hadden de leerlingen het clubgebouw van de voetbalvereniging in Ingen op het oog.

De Eben Haëzerschool zette in op een sportactiviteit voor de groepen 7 en 8 op het eiland van Maurik. Ze wilden daarmee de sportiviteit bevorderen, maar ook leren samenwerken en het buiten spelen bevorderen. Ze hadden zich allemaal in 'zwemkledij' gehuld en hielden een estafetteloop in de raadzaal als opwarmer.

De kinderen van De Kastanjepoort kozen voor een project waarbij bijzondere prullenbakken met een geluidje als je er iets in gooit in de gemeente worden geplaatst. Met name bij bankjes, winkels en scholen, zodat meer mensen rommel weggooien en de natuur schoner wordt.

Het werd een bijzondere battle tussen de leerlingen die in de raadsbanken hadden plaatsgenomen. De burgemeester leidde de vergadering en vertelde over de manier van vergaderen. Er werd een echte stemcommissie benoemd met leerling Koen als voorzitter. Koen mocht aan het einde van de avond samen met de burgemeester de winnaar bekend maken. Maar toen had hij een probleem, want in eerste instantie eindigden het idee van De Klepper samen met het idee van De Regenboog uit Ingen op een eerste plaats. De overige drie scholen mochten daarop ieder een stem uitbrengen en kozen uiteindelijk voor het Zoelmondse initiatief.