• Tiel 09-05-2016
    Travestiet Tuttie tbv expositie Kopstukken ArtyTiel,
    tbv Stad Tiel.
    Foto Raphael Drent, Tiel.

    Raphael Drent

De stad in het teken van Jazz en kunst

TIEL Dit jaar vindt de tiende editie van Jazzy Tiel en de tweede editie van Arty Tiel plaats. Een evenement dat helemaal in het teken staat van Jazzmuziek en kunst. Wat begon met het verlangen naar een eigen jazzfestival, is nu, tien jaar later, uitgegroeid tot hét evenement voor jong en oud in de maand november. Ieder jaar breidt de organisatie het evenement verder uit. ,,Je kunt niet stil blijven staan. Je moet met vernieuwingen komen", zegt Simone de Boer, medeoprichter van Jazzy Tiel.

Door Aafje van IJzendoorn

@_AIJZENDOORN

,,Ooit zaten we met een paar muzikanten aan tafel in de keuken bij ons thuis en toen bedachten we dat we eigenlijk wel een keer leuk zou zijn als we een jazzfestivalletje konden organiseren. Dit ontbrak hier in Tiel en wij dachten eigenlijk wel dat wij hier iets in konden betekenen", zegt Simone de Boer. Ongeveer elf jaar geleden zijn zij en haar man Pieter van den Burg begonnen met het organiseren van het Jazzy-event; Jazzy Tiel.

Jazzy Tiel is een jaarlijks terugkomend evenement in Tiel. Bijna een maand lang staat de stad in het teken van 'jazz'; muziek, optredens, gezelligheid en alles wat erbij hoort. ,,Het sfeertje wat bij jazz hoort kan ik niet omschrijven maar het is zo leuk", zegt de Boer.

Aan het evenement zit geen bepaalde leeftijd vast. Zo hoopt de organisatie ook jongeren aan te trekken. ,,Het is jammer dat jeugd toch meestal geen interesse heeft in Jazzy Tiel, terwijl ze niet eens precies weten wat het nu eigenlijk is. We organiseren echt heel veel optredens en zorgen dat er leuke bandjes komen die voor elke leeftijd interessant zijn. Zo hebben we dit jaar bijvoorbeeld restaurant en lounge 3 Zussen bij Jazzy Tiel betrokken. Zij laten een deejay (Alex Noir) van 17 jaar draaien in de hoop dat ook de jeugd bij het evenement betrokken raakt."

Nachtclub

Jazzy Tiel begon met een Nachtclub. ,,We wilden het nachtclub idee creëren dat je vroeger had. Denk aan de jaren 50 en 60 in Amerika. De tijd dat de jazzmuzikant gelijkvloers stond en dat de mensen eigenlijk bijna ertegenaan zaten. Een rokerige nachtclub met wiskey's en sigaren."

Met dit idee zijn De Boer en Van den Burg vervolgens naar Karel Zwart, directeur van Centrum voor de Kunsten De Plantage, gegaan. Nadat het idee en het begin van het evenement goedgekeurd werd, was hun eigen Nachtclub daar. ,,In Twentietoe hebben we dit toen een jaar of zes gedaan. Op een gegeven moment kwam de directeur van de schouwburg Agnietenhof langs en vroeg hij of we daarnaartoe wilden verhuizen. Dit hebben we toen meteen gedaan. Dat is toch een stuk professioneler."

De Nacht van Jazzy Tiel

Nu Jazzy Tiel tien jaar bestaat, heeft de organisatie er dit jaar voor gekozen om de nachtclub JazzyTiel te sluiten. Op zaterdag 5 november wordt voor de eerste keer 'De Nacht van Jazzy Tiel' gehouden. Tijdens deze avond is er verschillende jazzy livemuziek en zijn er diverse intermezzo's van het Jazzorkest Licks & Brains met special guests als Defunkt, Joseph Bowie en Mrs. Hips.

De Nacht van Jazzy Tiel wordt gehouden op zaterdag 5 november om 19.30 in Schouwburg & Filmtheater Agnietenhof.

Het bestuur

De afgelopen jaren is het bestuur flink uitgebreid. Op dit moment zijn ze met een grote groep. ,,In het begin waren we met z'n vieren en zo langzamerhand komt er allerlei mensen bij. Superleuk omdat je elke keer weer nieuwe ideeën en input krijgt hierdoor. Je kunt niet stil blijven staan. Je moet met vernieuwingen komen."

De Boer doet veel voor het evenement. De organisatie, publiciteit, de programmering van de Nachtclub en nu Jazzy Tiel, zijn haar taken. ,,Voor locaties probeer ik leuke bandjes te vinden maar eigenlijk doen ze dit allemaal al zelf. Ze weten wat hun publiek is en zoeken de bands uit die hierop aansluiten."

Magazine

Omdat het dit jaar de tiende editie is van Jazzy Tiel, is er een magazine uitgebracht met daarin interviews, het programma en extra informatie over het evenement.

Het magazine ligt vanaf het weekend van 22 oktober in de winkels. ,,De magazines kun je eigenlijk overal vinden. Denk hierbij aan alle horecagelegenheden die meedoen, boekhandel Arentsen, Schouwburg Agnietenhof, de bibliotheek en kledingwinkels als de Blijdesteijn. En als je het echt niet kan vinden, dan kun je contact met mij opnemen", lacht de Boer.

Arty Tiel

Voor de tweede keer vindt Arty Tiel plaats. Vorig jaar stond Arty Tiel in het thema van 'Out of Control'. ,,Het is vorig jaar meer een wandelroute geworden. Op vijf of zes locaties was er toen kunst wat met het thema te maken had. Jazz gaat goed samen met kunst omdat Jazz creatieve muziek is en soms moeilijk. De combinatie leek ons erg leuk en vanuit die gedachte hebben we er Jazzy en Arty Tiel van gemaakt."

Arty Tiel wordt op vrijdag 28 oktober om 17.00 uur geopend. De kunst zal te bewonderen zijn in het Klooster, St. Agnietenstraat 26 in Tiel van 20 oktober tot en met 3 december.

Het evenement staat dit jaar in het thema 'Kopstukken'. Hiervoor is Raphael Drent gevraagd tachtig portretten te maken van bekende en niet bekende Tielenaren. ,,De insteek van het project is eigenlijk om de Tielenaar te laten beseffen dat Tiel hele leuke mensen heeft en heeft voortgebracht", laat Raphael Drent in het Magazine van Jazzy Tiel weten. ,,Sommige mensen zijn nogal negatief over de stad, dus we willen laten zien dat Tiel juist hartstikke leuk is." Fedja van Huêt, voetballer Simon Tahamata, Robbie Veenstra, oud-banketbakker Hans Schroot en zanger Frans Duijts zijn voorbeelden van de portretten die Drent geschoten heeft. ,,Zwart-wit, eenvoud en tangverlichting zijn de kernwoorden van de hele fotoserie", laat het magazine weten.

Daarnaast heeft Peter Schipper, curator van het Streekmuseum, een tentoonstelling samengesteld van historische portretten vanaf 1500 tot nu, van allemaal mensen die iets betekend hebben voor Tiel.

De opening van de tentoonstelling Kopstukken wordt op zaterdag 5 november geopend door schrijver Khalid Boudou om 12.00 uur in de expositieruimte 'Kopstukken' - het pand waar vroeger de SNS-bank zat - , Damstraat 2 in Tiel.

Jazzy Tiel is van 29 oktober tot en met 26 november in Tiel. Kijk voor meer informatie en het programma op: www.jazzytiel.nl