• Molenfeest in Rijswijk.

    archief BDUmedia

De wieken gaan los op Nationale Molendag

BUREN Een aantal Burense molens zijn tijdens Nationale molendag op zaterdag 12 en soms ook zondag 13 mei open. Voor menigeen aanleiding om op de fiets te stappen om ze van buiten en hier en daar ook van binnen te bekijken.

De molen Prins van Orange in het stadje Buren is op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 11.30 tot 17.00 uur open. Op zaterdag is de molen onderdeel van de eerste survivalrun dwars door de stad. Alle deelnemers komen door de molen heen. Deze bestaat uit een 5,5 en 8 kilometer lang parcours met uitdagende-, natuurlijke- en opgebouwde hindernissen. Op zondag zal de molen bij voldoende wind ook draaien en malen. Er worden pannenkoeken gebakken en er is een terras.

Korenmolen De Hoop in Rijswijk heet zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur iedereen welkom voor een ontmoeting met de molenaar, een rondleiding en om sfeer te proeven. Er is honing van de lokale imker, molenaarskoek bij de koffie, er worden wafels gebakken op open vuur en lekkers uit de rookton geserveerd. Naast de ambachtelijke mandenmaker zijn kunstenaar Marit Sannes, fotograaf Hester Heleen, Nely van Kuik met tuindecoraties en de wildplukdames van Natuurlijk Heel Leuk te gast. In de molen hangen mooie beelden van het hoog water van begin dit jaar. Kinderen mogen een zelf versiert vlaggetje in de wieken hangen. Witte vlaggetjes zijn beschikbaar, versieren kan ook nog op molendag.

De Korenbloem in Zoelen is ook op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur open en op zondag draait en maalt deze molen waarschijnlijk ook. De Zwaan in Lienden is alleen op zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur open. Op Hoop van Beter in Ingen zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Molen De Marsch in Lienden valt uitsluitend te bezichtigen als de wieken draaien. Het is onbekend of De Hoop / De Beijenkorf in Maurik en de molenromp van molen De Hoop in Lienden ook open zijn.