• foto Rias Immink

    foto Rias Immink
  • Bart Laarhoven

Derde jeugdboek voor Tielse schrijfster

TIEL Tielse jeugdboekenschrijfster Joke Janssen heeft afgelopen weekend haar boek 'Lang Leve Chocola!' gepresenteerd. In boekhandel Arentsen kon iedereen terecht voor een handtekening en een praatje.

Charella Hulsbosch

@Charellaa

 

Joke Janssen komt met haar eerste jeugdboek in de zomer van 2013. Het dagboek van Petra, in deel 1 bijna twaalf, met daarin haar mening over alle dingen die een tiener kunnen bezighouden: ruzies, vriendinnen, haar onhandige vader en haar moeder die te horen krijgt dat ze kanker heeft. Twee boeken verder houdt Petra, dan bijna 13, nog steeds haar dagboek bij, maar het gaat een stuk minder in de brugklas. Gelukkig springt haar pleegbroertje Wouter van acht bij, tot blijkt dat hij zelf ongelukkig is op zijn basisschool.In dit boek geen beladen thema als kanker, maar wel de spanning van een stalker. Janssen: ,,Ik moet mezelf uitdagen. Als je elke keer dezelfde woorden gebruikt of dingen herhaalt, dan word je een persiflage van jezelf. Ieder boek is los te lezen en het moet ook iets nieuws hebben, ik wil mezelf verbeteren."

En de plannen voor deel vier zijn al in een vergevorderd stadium. In het volgende boek komt het thema armoede terug. ,,Je hoort veel over verborgen armoede en de invloed die dat heeft op kinderen. Daarom wil ik dit thema naar voren brengen. ,,Maar zo ver is het nog niet. De schrijfster wil eerst graag op tour langs Tielse scholen om kinderen uit groep zeven en acht kennis te laten maken met haar boek en het schrijversvak. ,,Ik wil kinderen uit groep zeven en acht ontmoeten. Dan lees ik een stuk voor en vertel ik hoe het boek tot stand is gekomen", legt ze uit. Daar blijft het niet bij, de kinderen mogen daarna alles aan Janssen vragen. Ze belooft eerlijk te zijn, net zo eerlijk als Petra in haar dagboek is.

,,Ik krijg veel dezelfde soort vragen, maar ook wel eens hele grappige. Een jong jongetje vroeg eens: 'wat eten schrijvers?' Alsof ik een of ander bijzondere diersoort ben", zegt ze lachend. Terwijl scholen zich voor de tour nog op kunnen geven via de website van de schrijfster, blijkt op de presentatie dat het boek weliswaar geschreven is voor kinderen, maar ook goed in de smaak valt bij volwassenen. ,,Voor mij als moeder van twee tieners is het heel herkenbaar. Vooral die stemmingswisselingen zie je echt terug bij je eigen kinderen", zegt bezoekster Hanneke lachend.

Op de achtergrond schrijft de jeugdboekenschrijfster driftig door. De lezers gaan naar huis met de wetenschap dat deel vier er aan zit te komen, maar wanneer precies is nog even afwachten.