• I]Iri] Is
  • I]Iri] Is
  • I]Iri] Is
  • I]Iri] Is

Duurzaam Kantoorpand Bedrijvenpark Medel

TIEL Op 1 oktober is het nieuwe duurzame gebouw op Medel in gebruik genomen door Bedrijvenpark Medel. Het gebouw heeft een kantoor en educatieve invulling.

J.C. van Kessel Vastgoed B.V. heeft opdracht gegeven voor de bouw van dit duurzame gebouw. Het gebouw heeft een volledige houten constructie, grote raampartijen, is all-electric en is in slechts 17 weken gerealiseerd, mede door de strakke samenwerking binnen de J.C. van Kessel Groep.

AVK Houtbouw heeft in samenwerking met partner Derix de gelijmde houten constructie verzorgd. Ursula Henderson, accountmanager AVK Houtbouw: ,,Hout is sterk en CO2 vriendelijk. Deze constructie bestaat uit prefab gelamineerde portaalspanten en X -lam dakelementen van vuren- en larikshout. Één van de voordelen van gelamineerd hout en X -lam is de snelle bouwtijd. Door toepassing van een massief houten draagstructuur en X-lam dakelementen wordt 133 ton CO2 bespaard. Het hout dat nodig is voor deze constructie groeit in Europese bossen in 35 seconden weer aan."

,,Om de gevelinvulling goed te laten aansluiten bij het duurzame karakter van het gebouw, hebben wij ons zusterbedrijf Entropal Aluminiumbouwers gevraagd om de vliesgevelconstructie te verzorgen. Hier zijn moderne aluminium profielen van het bekende kwaliteitsmerk Schüco toegepast", licht Ursula toe. Entropal heeft de gevelinvulling gerealiseerd met een hoogwaardige en onderhoudsarme Cradle-to-Cradle aluminium vliesgevelconstructie. Aluminium is zeer duurzaam en niet gevoelig voor weersinvloeden. ,,Cradle -to-Cradle betekent dat de grondstoffen die je gebruikt volledig hergebruikt kunnen worden, zonder dat ze hun waarde verliezen. De toegepaste Schüco vliesgevel constructie is uitermate geschikt voor recycling", legt Bob Nieuwenhuys van Entropal uit.

Het kantoor is volledig gemodelleerd volgens de BIM (Building Information Model) methode door Van Kessel Architectuur en Projectmanagement. Ing. Paul van Bergen: ,,Met BIM wordt een gebouw eerst op de computer in 3D gebouwd, voordat we beginnen aan de echte realisatie. Dit kost in de voorbereiding misschien meer tijd, maar het bespaart veel tijd op de bouw. Doordat iedereen in hetzelfde model werkt, wordt er automatisch met meerdere ogen gekeken naar alle aspecten van het gebouw. Ieder onderdeel moet passen in het model. Past het niet in het digitale model, zal het op de echte bouw ook niet passen. De BIM coördinator (de regisseur van en over het model) bewaakt dit samenvoegingsproces door middel van "clash controles", deze controles kijken naar waar het niet past. Hierdoor ontstaat er een duidelijk overzicht van het gebouw en worden faalkosten voorkomen."

De opzet van het gebouw heeft een multifunctioneel karakter. Hierdoor is het voor veel toepassingen inzetbaar, aldus Paul van Bergen. ,,Het mooie aan dit ontwerp is dat je er alle kanten mee op kunt en het ook gebruikt kan worden voor nieuwe projecten. Naast de nu beoogde kantoor- en scholingsinvulling kun je ook denken aan een restaurant, een info centrum voor bijvoorbeeld een groot infra project, een tijdelijk onderkomen, een kinderdagverblijf en ga zo maar verder. Met deze constructie is het allemaal mogelijk. Een echt duurzaam ontwerp eigenlijk."