• Picasa

Eén bus niet genoeg voor alle rotzooi

TIEL Condooms, drugsspuiten en zelfs twee dode lammetjes. Vrijwilligers van de regionale opruimactie Waaljutters die zaterdag zwerfafval opruimden langs de oevers van de Waal in Tiel kwamen van alles tegen. Zoals Ben de Gooijer die al vroeg in de weer was met zijn grijper in de ene en een blauwe vuilniszak in de andere hand. ,,Het gekste wat ik ben tegengekomen is een lege fles wodka", zegt hij met een grijns. ,,Ja, en veel lege wietzakjes. Hier komt veel jeugd om te hangen en te vissen."

De Gooijer ontdeed samen met een stuk of zeven andere vrijwilligers van gymnastiekvereniging Hellas een terrein van een kleine kilometer lang van zwerfvuil. De mannen en vrouwen trotseerden de striemend koude wind tussen de toren van Rijkswaterstaat op de kop van het Amsterdam Rijnkanaal en de sluizen verderop naar het noorden. De moeite was niet voor niks: in ruil voor hun prestatie ontvangen ze een gemeentelijke vergoeding ter waarde van enkele honderden euro's.

Behalve Hellas waren nog zeven andere verenigingen in touw langs de Tielse oevers van de Waal waaronder Corsovereniging Drumpt, Vlug en Lenig, TiVoC en EHBO-vereniging Tiel. In totaal zo'n tachtig vrijwilligers werden aangemoedigd door Tielenaar Johan Kok die de coördinatie van voor zijn rekening nam. Kok reed af en aan om zijn manschappen bemoedigend toe te spreken en om blauwe vuilniszakken uit te delen. De grote bus die werd gesponsord door De Waal Autogroep bleek uiteindelijk te klein om al het afval in één keer naar de milieustraat in Medel te vervoeren.

Kok sprak van een geslaagde actie. ,,Waaljutters lijkt de start van meer spontane schoonmaakacties. Zo vroeg TiVoC of er nog meer plekken zijn om schoon te maken. De buitenvereniging in Zennewijnen wilde een paar knijpers houden om ook de binnenkant van de dijk schoon te maken. Vooral in Zennewijnen is veel vuil verzameld, omdat daar in het verleden veel illegaal gestort is. Kennelijk werkt het als een magneet: rotzooi trekt rotzooi aan."

Andere bijzondere vondsten: een container met een inhoud van 300 liter, een complete stereo-installatie, buitenbanden en pallets. Volgens Kok bestaan er inmiddels ideeën om soortgelijke acties in heel Tiel te gaan organiseren. Plannen hiervoor staan nog in de kinderschoenen.