• Fruitstad Energie
  • Fruitstad Energie

Eerste zonnepanelen Fruitstad geplaatst op dak ROC Rivor

TIEL Terwijl de studenten vakantie hadden, is er op het dak van ROC Rivor aan de Bachstraat in Tiel hard gewerkt. Fruitstad Energie plaatste daar afgelopen week zonnepanelen die de school van groene energie gaan voorzien. De installatie bestaat uit 176 panelen en heeft een vermogen van 40 kW. Het totale oppervlakte van de zonnepanelen bestrijkt ongeveer 500 m2. De zonnepanelen zullen jaarlijks ongeveer 40.000 kWh opwekken. Het grootste deel daarvan wordt direct door ROC Rivor gebruikt, de rest wordt terug geleverd aan het stroomnet, waarmee het beschikbaar komt voor andere bedrijven en huishoudens. Medio maart gaat de installatie in werking.

De coöperatie 'Fruitstad Energie' wil heel Tiel (en omstreken) klimaatneutraal proberen te maken. De organisatie wil dit bereiken door het aanbieden van groene Betuwestroom, zonnedaken en hulp bij energiebesparing. Door deel te nemen aan het collectieve zonneproject bij ROC Rivor kunnen Tielenaren ook zonnestroom opwekken als hun eigen dak niet geschikt is of al vol ligt. Deelname is mogelijk door financiering van één of meer panelen. De coöperatie schaft de panelen aan, die door de deelnemers gefinancierd worden. Fruitstad Energie zet daarnaast energiecoaches in die huishoudens in en rondom Tiel adviseren over het besparen van energie.

Meer dan 80 deelnemers uit Tiel en omstreken deden een investering in het project. De oudste is 86, de jongste deelnemer pas 1 jaar oud. Allemaal wilden ze een goed rendement combineren met een bijdrage aan een beter milieu. "Het is een positieve investering van mijn spaargeld", "Op deze manier kan ik zelf verantwoordelijkheid nemen voor mijn directe leefomgeving" en "Gaaf om bij te dragen zodat de doelen van Parijs gehaald kunnen worden", aldus de reacties van enkele deelnemers.

Info: www.fruitstadenergie.nl