• Esther Coumans

Einde voor Profronde Tiel

TIEL Met pijn in het hart heeft het bestuur van de Stichting Wielerpromotie Rivierenland de knoop doorgehakt. In 2018 komt er geen nieuwe Profronde in Tiel. ,,Het houdt een keer op, we missen mensen."

Wim van Rooijen heeft zich er al bij neergelegd: ,,Ik word in februari 73 jaar, ik kan de kar niet blijven trekken. Ik merk dat de spirit er uit is bij veel mensen." Na zijn vertrek als voorzitter bleef Van Rooijen als adviseur nauw betrokken bij de organisatie, met als doel zijn expertise over te dragen aan nieuwkomers. Maar de benodigde steun bleef uit. ,,Ook voor de huidige voorzitter, Eric de Jongh. Hij heeft afgelopen jaar zoveel werk moeten verrichten, dat houdt niemand vol."

Afgelopen jaar was een absolute topeditie voor de Profronde van Tiel, met onder anderen Giro-winnaar Tom Dumoulin aan de start. ,,Na de ronde hebben we de balans opgemaakt", blikt Van Rooijen terug. ,,Het kost veel geld, de kosten stijgen ook alleen maar. Het bedrag wat nu nodig is, haal je niet zomaar even op. We wisten al dat het sponsorbedrag minder zou worden. En ik voel er niets voor om een ronde te organiseren met kleine namen, dat is geen moment in mij opgekomen."

De stijging in de kosten zit onder meer in de vergoedingen van de vrouwen, vertelt Eric de Jongh: ,,Zij werden voorheen echt onderbetaald. Dat zij nu meer geld vragen en krijgen, is zeker wel terecht, maar voor ons financiële plaatje wordt het lastiger."

Naast het gemis aan handen en het financiële plaatje ziet hij nog een derde obstakel: ,,Dit jaar zou de Profronde samenvallen met een koopzondag en de gemeente wil daarom de parkeergarage Westluidense Poort open houden. Dat is niet te combineren met de koers. Wij zouden om die reden het parkoers flink moeten wijzigen. Maar dat doe je ook niet zo maar. Er zijn meerdere knelpunten, waardoor een koerswijziging veel tijd kost. Daar heb je ook de mensen voor nodig. En als je er dan uit bent met de gemeente, moet ook nog de KNWU het parkoers goedkeuren."

De koersdatum wijzigen om het koopzondag-probleem te omzeilen, is geen optie, benadrukt De Jongh. ,,Deze datum hebben wij toegewezen gekregen van de UCI. Er is niet zomaar een andere datum beschikbaar."

Het is een maatschappelijk probleem, weet De Jongh. ,,Het is niet alleen bij de Profronde, maar ook elders. Er zijn te weinig vrijwilligers, het draait te veel op steeds dezelfde mensen." Ook voor hem is het geen optie om een uitgeklede versie van de Profronde te organiseren: ,,Met alle respect voor renners van B- en C-niveau, dat is alsof je van Ajax-Feyenoord naar Achilles-DOVO gaat."

Het is overigens niet dat de Stichting Wielerpromotie Rivierenland helemaal stopt. ,,Zeker niet, Flipjes Toertocht gaat gewoon door", benadrukt De Jongh.

Van Rooijen stelt met pijn in het hart dat hij het einde van de Profronde aan heeft zien komen: ,,Toen ik twee jaar geleden stopte als voorzitter merkte ik al dat er minder animo was om te helpen bij de organisatie. Ik wist dat dit moment ging komen. Natuurlijk vind ik het jammer. We hebben altijd zoveel enthousiaste reacties gehad, er was altijd zoveel publiek. Maar nu is de knop om, als niemand het over wil nemen, houdt het op. Ik heb mij er bij neergelegd."