Expositie in de GGD Tiel verassend kleurrijk

TIEL In de GGD in Tiel exposeert tot en met 16 december kunstenares Joyce Houtzagers haar originele en kleurrijke schilderijen. Haar werk is herkenbaar in een heel eigen stijl en is altijd verrassend.

Joyce speelt met de beperkingen waarmee zij op een aantal vlakken te maken heeft. Beperkingen door een visuele en fysieke handicap maar ook de begrenzing die zich voordoet door het werken op een plat vlak. Diepte en beweging laten zich toch vangen in deze unieke kunstwerken.

Joyce: ,,Als kind tekende en schilderde ik al veel. Dat werd steeds moeilijker door mijn fysieke beperkingen. Op tweejarige leeftijd kreeg ik een agressieve vorm van jeugdreuma. In mijn puberteit kreeg deze ziekte ook vat op mijn ogen. Inmiddels is één oog blind (waardoor ik geen diepte kan zien) en met het andere zie ik 16 % en soms zelfs minder. Toch heb ik het schilderen met acryl opgepakt en was verrast over de mogelijkheden die er nog waren. Zo ontdekte ik bijvoorbeeld dat ik de bovenkant van de grotere doeken, tot dan onbereikbaar door een beperkte armfunctie, ook ondersteboven kon schilderen."

Ruim dertig jaar woont Joyce in Nijmegen en is vaak gespot in haar rolstoel met haar kinderen en haar hond. Ze heeft zich ondanks haar handicap niet laten weerhouden een 'normaal' leven op te bouwen. Nu de kinderen het huis uit zijn richt ze zich volledig op het schilderen en heeft ze haar eigen online galerie, Joy in Art, opgezet.

Joyce: ,,Ik probeer beweging uit te beelden en ruimte te laten voor de fantasie van de kijker. De beelden gaan vaak over mijn onvervulde passies voor bv dans en paarden. Ik heb met het schilderen een weg gevonden een innerlijke wereld zichtbaar te maken. Beweging in beperking is wat mij inspireert en fascineert."

Inmiddels is het werk van Joyce Houtzagers niet alleen in Nederland maar ook in Frankrijk en België te vinden.

Info: www.joyinart.nl